sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Holhoustapauksia

Vanhoissa sanomalehtiharavoinneissani osuin holhousilmoituksiin vuodelta 1801, vuosilta 1803 ja 1806 sekä vuodelta 1805. Edelleen elää toivo löytää ilmoitus holhouksen alle pannusta esi-isästäni, mutta vielä ei ole tärpännyt. Mutta muutama ilmoitus lisää on jäänyt haaviini.

Posttidningar 23.5.1801 kertoo holhoukseen joutuneen/päässeen Lempäälän Alkulan kylästä lampuoti Matts Mattsson Pärri ja Lempäälän Taipaleen kylästä rusthollari Johan Carlsson Hinkka. Ensiksi mainittu leväperäisen elämisen ja jälkimmäinen myös viinanjuonnin vuoksi.

Posttidningar 24.7.1806 kuuluttaa Salon (Saloisten?) Vihaxdin (?) kylästä holhoukseen pannun talonpoika Eric Kusiradi. Hiski-hauilla selviää, että kyse on Vihannista samannimisessä Raahen ja Saloisten seurakuntaan kuuluneessa saarnahuonekunnassa. Talon nimi on 1800-luvun lopun suomenkielisiin historiakirjoihin kirjoitettu muodossa Kuusirati.

Yleensä holhoukseen haettiin isäntiä, joilla oli varallisuutta hukattavaksi. Poikkeuksellinen on siis renki Thomas Jundunen Hyrynsalmen kirkonkylästä, joka on hakenut itsensä holhouksenalaiseksi. Samassa ilmoituksessa sanomalehdessä Posttidningar 1.9.1806 mainitaan Sotkamon pitäjän Ala-Sotkamon kylän tilan 24 isäntä Eric Korhonen.

Posttidningar 19.5.1808 ilmoittaa talonpoikien Samuel Hihnalan ja Johan Jacobsson Turan holhoukseenpanosta. Ovat Kalajoen pitäjästä.

Ei kommentteja: