Jos haluaisi todellista haastetta elämään, voisi kokkailla vuonna 1664 painetun keittokirjan Then frantzöske-kocken och pasteybakaren, lärandes huru allehanda slags maath, rätter, pasteyer, tårtor, smörbakelser, kokas och tillagas skola. Sampt en kort handlingh, huru kiök-gårdz rötter och örter, frucht och wälluchtandes wäxter, såes, omsättias och hantheras skole: nu nyligen på thet swenska språket vthgångit ruokia. Tästä yhdestä sain puoleenväliin asti tolkkua.
2) Muita Ruotsissa digitoituja vanhoja kirjoja, jotka liittyvät syömiseen ja juomiseen
- Een lijten kockebook, hwarvthinnan beskrijfwes, huruledes man allahanda spijs wäl koka och tilrätta kan. Nyttigh för them som gärna hafwa en godh bisken, och intet wilia see på hwadh som ther til hörer, såsom ock icke spara omaket ther til. Nu nyligen förfärdigat, och aff trycket vthgången. (1650)
- Rålamb, Åke: Utaf adelig öfning een handbook, som lärer huru een adelsman rätt kan låta bruka een kiökz-gård och alla handgrep till at rätt såå plantera alt hwad där uti hörer, sampt ett memorial för en trägård-mästare huru han alla salater och många slags grönkåhl uhr kökz-gården sampt af willa fälltet skal weta at hempta (1694)
- Elzberg, Maria: Försök til en pålitelig matrednings-bok, eller Upriktig beskrifning på allehanda matlagning, med hwad thertil hörer, såsom then nu för tiden är brukelig uti the förnämste hof-kök, utan then förr wanlige tilsatts af en myckenhet krydder. (1751)
- Tal, om frukt-trägårdar och deras främjande i vårt rike; hållet för kongl. vetenskaps academien, vid præsidii nedläggande, d. 9. febr. 1780, af Peter Jonas Bergius
- Jörlin, Engelbert & Linné, Carl von: Flora macelli hortensis. Swenska köks- och krydde-gården. Innehållande alla de förnämsta i Europa brukeliga kål- rot- grön- sallat- och krydde-gårds matwäxter, med deras odling och bruk (1796)
- Bexell, Carl Emanuel: Huru skall det omåttliga begäret för bränwins nyttjande, särdeles bland allmogen och den uppwäxande ungdomen, kunna efter hand, om ej alldeles förtagas, dock så mycket möjligt är, inskränkas till måttligt bruk? (1814)
- Weltzin, Carolin: Anwisning till tarfwelig matredning. Jemte beskrifning om bärs och frukters syltning; grönsakers och rötters förwaringssätt; kötts och fisks saltning och förwarande; om brödbakning, smörs tillredning och ostgöring; om ättickor, bränwiner (1818)
- Lindström, Johan Adolf: Om ölets bruk i Finland i äldre tider. (1861).
- Nilsson, Rasmus: När kaffet kom till staden. Uppsalabornas te- och kaffekonsumtion från 1750 til 1850.
- Lindberg, Erik & Ling, Sofia: "Spanska" citroner till salu : Om kvinnors handlingsutrymme på fruktmarknaden i 1700-talets Stockholm
5) Oletko muuten luullut, että ruokakrenkkuilu on nykyajan ilmiö? Elias Lönnrotin mukaan (Sanomia Turusta 15.9.1857)
6) Kertauksena (?) linkki Hotelli- ja ravintolamuseon sivustoihin Keittoja, vellejä, muhennoksia. Työläisten ruokailu teollistuvassa Suomessa ja Matkaruokailu.
7) AMK-töitä
- Katajamäki, Heidi: Yrityksen historian hyödyntäminen kokemuksellisen ruokaelämystapahtuman kehittämisessä : CASE: Hotelli-ravintola Alma
- Perttula, Katariina; Eromäki, Hillevi; Kaukonen, Riikka; Nissinen, Kaija; Peltoniemi, Annu; Hopia, Anu: Kropsua, hunajaa ja puutarhan tuotteita : ruokakulttuuri osana ikäihmisten hyvää elämää
- Hänninen, Karoliina: Savolaeset Viikinkikestit - Ohjelmallisen tapahtuman suunnittelu ja toteutus Kuopion Viikinkiravintola Haraldissa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti