torstai 4. kesäkuuta 2015

Erittäin lyhyitä elämänkertoja

Kuultuani Kirsti Ellilän sarjakuva-albumista Pyhän Birgitan perilliset oli se saatava käsiin. Sillä pitihän saada selville miten esiäitini - Birgitan sisar Katariina - oli tällä kertaa esitetty. Ilahduttavasti aivan tavallisena lapsena.
Ellilän pieneen albumiin mahtuu Birgitan elämänkerran lisäksi Naantalin birgittalaisluostarin perustamisen vaiheet sekä kuvaus sen toiminnasta. Ellilän kuvissa on huumoria, mutta kuvaus kunnioittaa kuvattua aikaa ja uskoa. (Pidempi esittely ja arvio katoliseen uskoon keskittyvässä kirjablogissa.)

Varmaan olen joskus lukenut Birgitan elämästä alusta loppuun, mutta niin paljon oli unohtunut, että Ellilän versio tuntui täydentävältä. Mutta tämän ajatuksen ajateltuani mieleen tuli Svenska historia -jakso, jossa Birgitta oli sotahullu valtakunnan politiikan vaikuttaja. Tätä puolta Ellilä ei esitä ollenkaan.

Birgitan elämässä on aineksia moneen. Tästä olisin ehkä oppinut enemmän, jos olisin avannut ruotsalaisen opinnäytteen

Elämänkertahan on aina jollain tavalla painottunut ja valikoitunut. Minulla oli kirjastosta lainassa myös ruotsalainen Loka Kanarpin albumi Pärlor & Patroner. 60 historiska kvinnopoträtt, jossa kunkin naisen elämän olennainen osa tiivistettiin yhteen sivuun ja neljään ruutuun. Jäi pois paljon, mutta kuitenkin tuntui, että sanottiin jotain olennaista. Hieno suoritus.

Ellilään palaten, hän työstää blogikirjoituksensa mukaan kirjaa (sarjakuvaa?) Turun piispa Hemmingistä.

P. S. Ja koska pidemmän sarjakuvan lukeminen vie kauemman aikaa parhaillaan on kesken Sydney Paduan Thrilling adventures of Lovelace and Babbage. Uskallan suositella jo nyt innovatiivisena (ja populaarina) historianesityksenä, joka ei piilota lähteitään.

Ei kommentteja: