perjantai 18. heinäkuuta 2014

Havaintoja Walesista

Walesin kansallinen kirjasto on digitoinut paikallisia sanomalehtiä, jotka ovat ilmaiseksi verkossa saatavilla toisin kuin isoimmat tuntemani englantilaiset kokoelmat. Testailin hakua huvikseni ja olin iloisesti yllättynyt sen käytettävyydestä. Pikahaun jälkeen pystyi rajaamaan sanomalehtien nimikkeitä, niiden maantieteellistä julkaisualuetta, julkaisuaikaa ja jopa sisältötyyppiä.

Paljon joustavampaa kuin kotimaisessa historiallisessa sanomalehtikirjastossa, johon olenkin kaivannut maantietellistä rajausta. Siitä olisi suuri apu etsiessä asiaa, joka on todennäköisesti raportoitu vain esim. satakuntalaisissa sanomalehdissä.

Sisältötyyppien rajauksessa oli yksi vaihtoehto "Family notices". Näitä osumia hakusanalla Finland oli 7 ja hämmästyksekseni niistä kaksi aitoja olivat mainintoja suomalaisten perhetapahtumista.

Weekly Mail 18.4.1885:

Turussa 26.11.1885 kuolleen Frances Jäderholmin tytär on asunut Walesissä, joten ilmoitus tarpeen? Francesin naimaton kaima (tytär?) on Turussa arpojen myyjänä vuoden 1885 lopun sanomalehdissä. Mutta niissä ei näy kuolemanilmoitusta.

Carnarvon and Denbigh Herald and North and South Wales Independent 25.1.1901:

Turkulaisen asianajaja Karl Ehrmanin ainoa poika Ernfred Alexander Ehrman on vihitty avioliittoon 11.1.1901 Walesissa. SSS:n sivujen luettelossa merikoulujen oppilaista lukuvuosina 1883-1913 on Korppoosta vuonna 1855 syntynyt Ernfrid Alexander Ehrman, joka suoritti tutkinnon "M. k. sj." vuonna 1888. Hiskistä kurkattuna hänen vanhempansa olivat "Krono Länsm: Karl Fredrich Ehrman" ja "Amanda Erika Granberg". Avioitui vasta 46-vuotiaana?

Ei kommentteja: