lauantai 31. elokuuta 2013

Katastrofi Virossa vuonna 1220

Bernadottelandian julkkishistoriantutkija Dick Harrison päivittää blogiansa joka päivä. Ei niin kuin minä, vaan asiallisella tiedolla historiasta. Niin asiallisesta, että harvemmin tulee koko juttu luettua. Mutta tämän viikon otsikoista minuun tehosi "Katastrofen i Estland år 1220".

Tiesin kyllä mihin viitattiin, mutta miksi tapahtuma oli Harrisonin mielestä katastrofi? Alkukappaleen loppu antaa viitettä vastauksesta.
Många svenska bönder och fiskare bosatte sig ju bevisligen i Estland. Hur kom det sig att svenska kungar inte erövrade delar av landet?
Ta-daa. Jos ruotsalaiset muuttavat itään, niin Ruotsin kuninkaiden pitää valloittaa sama alue. Harrison kertoo tällaisesta yrityksestä. Se ei torpannut siihen, että Virossa jo valtaa pitäneet tanskalaiset tai saksalaiset olisivat panneet kovasti vastaan. Vaan siihen, että Saarenmaalta tuli porukkaa, joiden joukossa saattoi hyvin olla niitä Ruotsista muuttaneita. Nämä piirittivät Lealin eli Lihulan ja loppujen lopuksi saivat linnan vallattua. Satoja ruotsalaisia kuoli, eläköön (hetkellisesti) vapaa Viron kansa!

Valloitusvastaista iloani hieman varjostaa yksi seikka. Harrison toteaa, että todennäköisesti ruotsalaisten valloittajien mukana oli jaarli Karl den döve. Aikanaan läpikäymäni materiaalin perusteella hän kuoli nimenomaan Lihulan valloituksessa elokuussa 1220. Ja materiaalia kävin aikanaan läpi siksi, että mies on esi-isäni.


Jonka komea sinetti löytyi muutamia vuosia sitten ja pääsin sitä kerran Tukholman historiallisessa museossa ihailemaan. Sotaisissa esi-isissä on puolensa. Toisaalta voisin tuon vuonna 2007 tehdyn matrikkelipohjaisen hutkimuksenikin (*) vielä joskus tarkistaa. Tosin sitä ennen taisi olla 12 kirjahanketta jonossa.

* kirjan tekstin, jossa Karl den dove esiintyy, olen jo ehtinyt tänne blogiin kertaalleen kopsata.

Ei kommentteja: