tiistai 25. kesäkuuta 2013

Porilaisen kuolema pääkaupungissa

Bilden http://kulturarvsdata.se/shm/media/html/323466 som visar objektet http://www.historiska.se/data/?foremal=584497
Porissa syntynyt ja kesällä 1628 laivalla Gamla Svärdet palveleva Knut Hindrichson oli Tukholmassa neljän maissa päivällä ylittämässä Norrebrota kaupungista poistuen. Kahden todistajan mukaan hänellä oli kädessään kirves.

Sillan päässä istui kerjäämässä Uudellamaalla syntynyt Anders Jöransson. Hän näki sekä Knutin että tämän jäljessä kulkeneen itävaltalaisen aatelisen Christian von Starberg. Starberg oli kysynyt Knutilta, että miksi tämän piti niin hirveästi huutaa. Knut vastasi, että hän saa huutaa siinä missä muutkin kadulla kulkijat, koska on Hänen Kuninkaallisen Majesteettinsa palveluksessa. Starberg totesi tähän, että Knutin olisi parasta mennä nukkumaan sänkyynsä. Tästä Knut hermostui ja kutsui Starbergiä kelmiksi. Sitten Starberg tarttui miekkaansa. Seuralaisensa Johan Stake yritti estellä, mutta muutamalla iskulla Starberg tappoi Knutin.

Staken myöhemmän todistuksen mukaan oli Knut sillalla heiluttanut kirvestään ja sananvaihto oli huutamisen sijaan koskenut sillalla kulkemisen vaatimaa tilaa.

Iskujen määrää ja osumakohtia todisti myös toinen kerjäläinen Thomas Knutsson, joka ei ilmeisesti ollut nähnyt edeltävää riitaa.

Tapahtuneen toi oikeuteen 17.6.1628 Knutin vaimo Walborg Larsdotter, joka hänkin oli porilainen. Pariskunnalla oli kaksi yhteistä lasta, toinen 6 kuukautta ja toinen kolme vuotta vanha. Walborgilta kysyttiin halusiko hän kuolemanrangaistusta miehensä tappajalle. Hän vastasi ettei, vaan riittäisi jos hän saa 300 taalaria ja hameen.

Oikeus olisi kaivannut kerjäläisiä kummempia todistajia ja päätti jättää asian Jumalan ratkaistavaksi.

Stockholms tänkeböcker från år 1592 utgivna av Stockholms stadsarkiv, Del XVII 1628 (1998) s. 203-205
Kuva Eva Vedin SHMM

Ei kommentteja: