sunnuntai 10. maaliskuuta 2013

Sotia edeltävää tunnelmaa

SLS:n Helsinki-settiin kuuluu yllä oleva kuva Ursinin uimalaitoksesta. Se oli meren rannalla lähellä nykyistä kotikerrostaloani ja edustaa täten kevyttä taustoitusta talohistoriikkiprojektilleni. Varsinkin kun YLEn Elävässä arkistossa on uimalaitoksessa kuvattu pätkä vuodelta 1912, vain vuotta ennen historiikkini kohteen valmistumista. (Vetamixin puolella kilpailun paikaksi ilmoitetaan Hummelviken, joka on ihan toisella rannalla. Mutta pätkän alussa taustalla näkyvien rakennusten perusteella sanoisin, että suomenkielisessä paikannus oikein.)

Talon valmistumisvuonna 1913 on kuvattu Rauhankappelin vihkiäiset. Vuonna 1914 oli Leo Mechelinin hautajaiset. Vuonna 1915 tsaari Nikolai II kävi Helsingissä ja Yle käyttää edelleen sanaa tsaari eikä keisari.

Vuonna 1920 kuvatun muotinäytöksen helmi on lapsukainen. Toukokuussa 1923 paljastettiin ilmeisen viileässä säässä Snellmanin patsas Suomen pankin edustalla. Vuoden 1925 traktorikaravaanista Kokkolasta Helsinkiin en ollut koskaan kuullut. Kyse ei ollut maamiesten protestista vaan markkinointitempauksesta. Vauhti ei ollut kovin kummoinen kun pikkupojat juoksevat rinnalla. Helsingissä ollaan viimeisen minuutin ajan.

Muotinäytöksessä 1929 on useampia housupukuja! Vuonna 1930 Helsinkiin tuli talonpoikaismarssi ja Zeppelin. Vuonna 1931 aloitettiin eduskunnan rakentaminen. Tavallisempia ihmisiä näkyy torilla kesällä 1933 ja 30-luvun silakkamarkkinoilla. Lähimpänä kohdettani ollaan Johanneksen kentällä marraskuussa 1933 kuvatussa pätkässä. Eiran talot eivät ole mahtuneet edes pätkään Kaunis pääkaupunkimme 1937, mutta eivät onneksi myöskään vuoden 1939 filmiin kivierämaista.

Vetamixin puolella oli hauska (tai masentava) filmi kengänkiillottajapojista vuonna 1938. Spiikkaus on suomeksi, mutta samaa filmiä ei löydy Elävästä arkistosta.

Ei kommentteja: