sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Porissa kaivattuja miehiä

Ilmoitus Posttidningar-sanomalehden numerossa 30.11.1793 kuulutti porilaisen Stina Lisa Åkerlundin miestä Johan Åkerlund. Tämä oli ollut suojelusmies, kun vuonna 1789 ilmoittautui vapaaehtoiseksi merisotaan. Sittemmin hänestä ei ollut mitään kuulunut. Kotiinsa palanneiden merimiesten kertomusten mukaan Johan oli syksyllä 1789 maannut sairaana Sjukholmenin sairaalassa ja siellä joko kuollut tai joutunut venäläisten vangiksi.

Stina Lisa Törn oli ollut myllärin leski mennessään Johanin kanssa naimisiin Porissa 15.1.1788. Hänet esitellään leskenä myös vihkimerkinnässä 9.1.1795, jolloin sulhasena on "Skep: Borg: Henr: Frondén".


Yllä olevat ilmoitukset julkaistiin Posttidningarissa 18.9.1797. Niissä kuulutetaan Helena Dahlströmin miestä Carl Fredrik Mannelin. Tällä kertaa kyse ei ole siitä, että vaimo olisi halunnut uusiin naimisiin vaan Mannelinin osuudesta Kangurin tonttiin, jonka muuta perilliset olivat Johan Mannelin ja Maria Christina Mannelin. Merimies Carl Fredrik Mannelin ei ollut jättänyt vaimolleen tarvitavaa valtakirjaa ja oli nyt teillä tuntemattomilla.

Ei kommentteja: