keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Pienpainatteita niin että hiirisormia pakottaa

Historiallista sanomalehtikirjastoa käyttävät ovat voineet huomata, että samassa käyttöliittymässä on tarjolla pienpainatteita. Tarkemmin sanottuna Teollisuuden hinnastoja vuosilta 1810-1944. Muitakin Kansalliskirjaston kokoelmien pienpainatteita on digitoitu, mutta ne löytyvät Dorian puolelta. Esittelytekstin mukaan
Tämä on valikoima Kansalliskirjaston kokoelmista digitoituja pamfeltteja, lehtisiä, ohjekirjoja, kiertokirjeitä ja muita sellaisia. Kokoelman painatteiden aihealueita ovat mm. matkailu, eläinsuojelu, naisasia, kansanhuolto, seuratavat ja ajoneuvot. Julkaisuja on sadan vuoden ajalta, n. 1850 - n. 1950. - Huom! Kokoelman rakentaminen on kesken.
Viimeisiin sanoihin kannattaa kiinnittää huomiota ja kehitystä on ehkä piankin tulossa. Itsekkäästi toivon kuitenkin ettei tämän tekstin kirjoituksen ja julkaisun välillä...

Selaillessa nuo aihealueet todellakin erottuvat ja ovat asiasanoituksella joten kuten poimittavissa. Siinä on kuitenkin jonkin verran yhdenmukaistettavaa, sillä mukana on eläintensuojelu, Eläinsuojelu ja eläinsuojelu, joita todnäk käytetty ristiin ja rastiin. Sanaa matkailu ei ole asiasanoissa, vaan siihen liittyvät painatteet ovat suureksi osaksi sanojen majoitusliikkeet, Matkailumainokset, matkailun edistäminen, matkailureitit, aikataulut ym. takana. Mutta niiden ulkopuolelle jää ainakin Polkupyörä-matkoja Suomessa (1900). Reitillä Tampere-Pori poljetaan Kokemäen läpi:
Kokemäki (Risti), 21.6 km, s. 109.3 Huittisissa on tie hyvää ja jotenkin tasaista. Sittemmin Rongan kankaalla on tie pehmeänlaista. Heti kun kangas loppuu ja tullaan avonaisille maille, kovenee tie. Ristin asema, majatalo. P. Henrikin muistopatsas-kappeli kauniissa puistikossa. Kokemäen kirkko ja kuuluisa silta. Kokemäen kartano ja sen laajat viljavainiot.
1800-luvun puolelta merkittävin aiheklimppi näyttää olevan kyläjärjestykset, joita ainakin
Kokoelmassa on yli 4000 yksikköä ja mukana on aarteita, jotka toivottavasti osuvat jonkun haravaan. Erikoisin avaamani oli Raakalaiset, jossa kaikki oli Saksassa paremmin kuin Englannissa ja Ranskassa. Tähän tapaan:

2 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

Voi noita aikoja kun kehdattiin kehua suuremmilla sosiaalimenoilla kuin vihollisvaltio... Läpyskän kannessa oleva merkintä 24.10.1918 lienee aika lähellä julkaisupäivämäärää. Keskusvaltojen propagandaa aikana jolloin tappio oli enää viikkojen päässä.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos täydennyksestä, joka tekee vihkosen entistäkin erikoisemmaksi. En älynnyt itse hakea painopäivämäärää kun ei sivuston metatietoihinkaan ollut ajoitusta löytynyt. Mutta kuten postauksessani yritin tuoda esiin, metatiedoissa oli skarppaamisen varaa.