Tämä on valikoima Kansalliskirjaston kokoelmista digitoituja pamfeltteja, lehtisiä, ohjekirjoja, kiertokirjeitä ja muita sellaisia. Kokoelman painatteiden aihealueita ovat mm. matkailu, eläinsuojelu, naisasia, kansanhuolto, seuratavat ja ajoneuvot. Julkaisuja on sadan vuoden ajalta, n. 1850 - n. 1950. - Huom! Kokoelman rakentaminen on kesken.Viimeisiin sanoihin kannattaa kiinnittää huomiota ja kehitystä on ehkä piankin tulossa. Itsekkäästi toivon kuitenkin ettei tämän tekstin kirjoituksen ja julkaisun välillä...
Selaillessa nuo aihealueet todellakin erottuvat ja ovat asiasanoituksella joten kuten poimittavissa. Siinä on kuitenkin jonkin verran yhdenmukaistettavaa, sillä mukana on eläintensuojelu, Eläinsuojelu ja eläinsuojelu, joita todnäk käytetty ristiin ja rastiin. Sanaa matkailu ei ole asiasanoissa, vaan siihen liittyvät painatteet ovat suureksi osaksi sanojen majoitusliikkeet, Matkailumainokset, matkailun edistäminen, matkailureitit, aikataulut ym. takana. Mutta niiden ulkopuolelle jää ainakin Polkupyörä-matkoja Suomessa (1900). Reitillä Tampere-Pori poljetaan Kokemäen läpi:
Kokemäki (Risti), 21.6 km, s. 109.3 Huittisissa on tie hyvää ja jotenkin tasaista. Sittemmin Rongan kankaalla on tie pehmeänlaista. Heti kun kangas loppuu ja tullaan avonaisille maille, kovenee tie. Ristin asema, majatalo. P. Henrikin muistopatsas-kappeli kauniissa puistikossa. Kokemäen kirkko ja kuuluisa silta. Kokemäen kartano ja sen laajat viljavainiot.1800-luvun puolelta merkittävin aiheklimppi näyttää olevan kyläjärjestykset, joita ainakin
- By-Ordning (1815)
- Ehdotus Kyläjärjestykseen Heinjoen kappelissa (1872)
- Ehdotus Kylän-järjestyksiin, tehty sen johdosta, mitä Kuninkaallinen päätös talonpoikain säädyn walituksiin 1 p. Syyskuuta 1741 ja Kuninkaallinen kirje 20 p. Helmikuuta 1742 sisältääwät (1872)
- Fornyad Bya-Ordning uti Lappfjärds- och Skaftung Byar I Lappfjärds Socken (1816)
- Kylä Järjestys Ylösrakettu Ja yhteisexi jälkeeen elämisexi suostuttu Kelwiön Pitäjäsä (1817)
- Kylä Järjestys Ylösrakettu Ja yhteisexi jälkeen elämisexi suostuttu Kelwiön Pitäjäsä (1876)
- Kyläjärjestys Räisälässä (1872)
- Kylän järjestys Antreassa (1886)
- Kylän järjestys Wiipurin maalaiskunnassa (1892)
- Lohtajan Pitäjään Wasan Maanherran Länisä yhteinen Suostumus ja Päätös (1818)
- Niiden johtosääntöjen mukaan, jotka Herra läänin Kuwernöri on antanut esityksessänsä kyläjärjestyksiin on Muolan kunta tehnyt itsellensä seuraawaisen kyläjärjestyksen esityksen (1872)
- Nya-Ordning för Låchteå Socken (1818)
- Nya-Ordning för Låchteå Socken (1818)
- Ohjesäännöt Miehikkälän pitäjän kyläjärjestykselle (1895)
- Ote pöytäkirjasta, pidetty Wirolahden kunnan warsinaisessa kuntakokouksessa, Maakauppias Anton Mäkelän talossa Wirojoen kylässä, 1 päiwänä joulukuuta 1870 (1871)
- Pyhäjärwen pitäjän kylänjärjestyksen ohjeita (1874)
- Sakkolan pitäjän ja Metsäpirtin kappelin Kylänjärjestys (1872)
- Säkkijärwen pitäjän kylänjärjestyksen Ohjesäännöt (1896)
- Uudistettu Kylän-Asetus Ilmajoen Pitäjässä (1846)
- Uudistettu Kylän-Asetus Ilmajoen Pitäjäsä (1821)
- Walkjäwen pitäjän Kylänjärjestys (1872)
- Wiipurin läänin kuvernöörin päätös Wiipurin pitäjän Sorvalinsaaren kyläkunnan puolesta täällä tehdyn anomuksen johdosta että mainitulle ja Kivisillan kyläkunnille vahvistettaisiin kyläjärjestys säännöt, jotka anomukseen liitettyinä ja tarkastuksen jälkeen osittain muutettuina ovat näin kuuluvat (1892)
- Wähänkyrön pitäjään Kyläjärjestys-Säännöt (1880)
2 kommenttia:
Voi noita aikoja kun kehdattiin kehua suuremmilla sosiaalimenoilla kuin vihollisvaltio... Läpyskän kannessa oleva merkintä 24.10.1918 lienee aika lähellä julkaisupäivämäärää. Keskusvaltojen propagandaa aikana jolloin tappio oli enää viikkojen päässä.
Kiitos täydennyksestä, joka tekee vihkosen entistäkin erikoisemmaksi. En älynnyt itse hakea painopäivämäärää kun ei sivuston metatietoihinkaan ollut ajoitusta löytynyt. Mutta kuten postauksessani yritin tuoda esiin, metatiedoissa oli skarppaamisen varaa.
Lähetä kommentti