torstai 26. heinäkuuta 2012

Iin Haminassa


Paluumatkalla Kierikistä tuttavani ehdotti pysäystä Iin Haminassa. Sieltä löytyi pitkähkö infokyltein varustettu kulttuuripolku, josta tarkastimme vain murto-osan. Opin, että Hamina on ollut markkinapaikka 1300-luvulta lähtien ja sai pysyvää asutusta vasta 1800-luvulla.


Nautimme virvokkeita museokahvilassa, jonka ympärillä oli Uitto-, Kotiseutu- sekä Kalastus- ja maatalousmuseo. Kaikissa avoimet ovet, mutta kävin vielä tarkistamassa kahvilan väeltä, että sisäänpääsy oli todellakin maksuton. Kyllä.Yllä näkyvään Uittomuseoon laitoin vain pääni sisälle. Tuttavani teki perusteellisemman kierroksen, mutta aihetta ennestään tuntevana ei saanut uutta irti.

Kalastus- ja maatalousmuseossa ihmettelin viskaria, jolla oli paikallisesti toinen nimi, ja isoja kalapyydyksiä.


Kotiseutumuseossa oli kahdessa kerroksessa kaikki muu. Suutarin tarvikkeet, kirkon kalusto, minikoulu, maitotaloustarvikkeita ja paljon muuta.


Kirkosta puheenollen. Oli ihan vieressä ja muotokieleltään moderni vaikkakin kävi vuoropuhelua historian kanssa (tai jotain). Joten kysyin paksua romaania lukevalta kotiseutumuseon nuorelta päivystäjältä, milloin kirkko oli rakennettu ja missä aiempi sijainnut. Mimmi ei osannut vastata, vetosi siihen, että oli ollut paikan päällä vasta pari viikkoa. Siinä ajassa ei ilmeisesti ollut ehtinyt kivuta museon kakkoskerrokseen, jossa kirkon rakennushistoria oli kirkkoesineistön yhteydessä selostettu. (Jotain yritystä sentään, kaivoi tiskin takaa kirkkoa esittävän kortin, josta löytyi nykyisen rakennusvuosi.)

Ei kommentteja: