sunnuntai 14. elokuuta 2011

Pyhä lehmä menossa teurastamolle?

Viittasin tällä viikolla siihen ettei pelkästään Hiskin perusteella voi tehdä sukututkimusta. Ja olen sen todennuyt aiemmin, samoin kuin monet muut verkkomedioissa. Toinen kestoaihe verkkokeskusteluissa Hiskin tiimoilta on sen päivitysten hiipuminen. Sukuhakurin äskettäisestä keskustelusta poimittuna:
 • Sukuharrastuspalstalla sanotaan että hiskin teko ilmeisimmin on lopetettu.
 • Tallennettavan lähettämiseen vapaaehtoisille lupailtiin 1.7.2010 vuoden 2010 loppuun mennessä ratkaisua. Ei ole kuulunut mitään, hiljaista on ollut kuin huopatossutehtaalla. Tämä ei ole arvostelu vaan faktan toteaminen!
  Näin 1.7.2010
  "Uudemman materiaalin osalta on olemassa mikrofilmeitä ja –korteilta digitoituja kuvia, joiden toimittamista tallentajille on yritetty ratkaista jo pitkään. Paperitulosteet näistä ovat mahdottomuus, ja lähettäminen kuva kuvalta sähköpostin liitteenä vaatii liikaa naistyövuosia. Toivon mukaan ratkaisuun päästään tämän vuoden aikana."
 • Uutta toimintaa tarvitaan jotta hakemistot saadaan aikaseksi. Sukuharrastuspalstalla on hyviä ehdotuksia. Tavanomaisillakin hakuohjelmilla voi paremman puutteessa hakea, kunhan aineisto on kirjoitettu nettiin.
  Hiskin toiminta on tyrehtynyt, mutta entistä ainesta siinä on onneksi paljon.

En tiedä mihin sukuharrastuspalstaan viitattiin. Suomi24:n Hiski-keskustelussa tuoreimmat kommentit kuuluvat
 • Yli vuosi on kulunut tämän ketjun aloituksesta. Tilanne on edelleen sama. Päivityksiä ei juuri ollenkaan kuluneen vuoden aikana. Ainoastaan pari pientä viime kesän lopulla.
 • Kummallista on se, että hiski pysähtyi tällaisessa tilanteessa, kun mahdollisia tallentajia NYT olisi vaikka kuinka paljon.
  Siis nykyään kaikilla on koneet ja tarvittavat ohjelmat, taito käyttää koneita, mahdollisuus päästä aineistoon käsiksi (SSHY, narc), sukuharrastus on valtavasti kasvanut ja kiinnostuneita riittää.
  SSS menettää mainettaan tämän seikan vuoksi, joka kumminkin on pikkuseikka kaiken SSS:n toiminnan kannalta. Kannattaako tämä tilanne SSS:lle sittenkään?
 • Itse tein omasta mielestäni ison tallennustyön Hiskiä varten ja tein pyydetyt korjaukset/lisäykset/tarkennuksetkin. Joopa joo. Ei ole vaan Hiskin sivuille tietoja ilmestynyt.
  Ja puhe siitä, että jotkut seurakunnat ovat tallennuksessa niin HEI HALOO!!! Itse olen seurannut kahden seurakunnan tilannetta kymmenen vuotta ja yhä vain ovat tallennuksessa.
  Kannattaisikohan niitä tallenteita lähettää vaikka pienemmissä erissä että asiat etenee eikä kerätä koko 2-300 vuotta yhteen nippuun.
 • Itse olen kuullut sellaisia huhuja, että kun SSS nyt keskittyy tekemään arkistolaitokselle niitä hakemistoja, niin HISKI on laitettu kokonaan jäihin.
  Tosin paljon olen kuullut huhuja muutenkin SSS:n toiminnasta, liekö sitten huhuihin kannattaa uskoa.
 • Kannatetaan. Jotain Hiskin tietojen täydennyshakemistoja täytyy tehdä ja pikaisesti. Suomen pitäisi kuitenkin olla tietoteknisen osaamisen edelläkävijämaa. On todella häpeällistä että Hiskin taru päättyi näin nolosti.
Positiivisemmin samassa
 • Osapuolet lienevät selvillä. Onko täysin mahdotonta saada sovittelulla aikaiseksi sopimusta, jolla ongelma poistuisi?
  Jos kyse ei ole rahasta (jota epäilen), niin silloin on kiinni "hyvästä tahdosta".
  a) vanha organisatio pääsee sopuun
  b) perustetaan uusi, jonka osapuolina ovat vanhat osapuolet ja uusi toimija.
  c) jos sopu ei ole mahdollinen on pelastettava valtava tallennustyö ja teetettävä uusi käyttöliittymä (kaiketi tietokanta on yleistä tyyppiä) esim harjoitustöinä korkeakoulussa. Vai onko ajatus mahdoton?
  Sopimus olisi paras, sillä käyttöliittymällä ei tee mitään ilman tietokantaa ja tietokannalla ei tee mitään ilman käyttöliittymää. Tietokantaan uhrattu työmäärä on kuitenkin huikea verrattuna käyttöliittyn työhön.
  Siis sopua!
 • Minä olen ainakin tallentanut ja lähettänyt ja ne on laitettu hiskiin. (Kiitos Riitta R:lle) Ei mitään valittamista sen puoleen!! Mutta hankin itse aineiston (digitoin omalle tietsikalle ilmaiseksi kirjastossa omalle tikulle). Paperikopioita tuskin kukaan kellekään kotiin toimittaa. SSHY:n sivuilla on vaikka kuinka paljon jo syntyneitä ym, siitä vaan alatte tallentaa, että saadaan valmiiksi! :) Ilmoitatte tietenkin hiski-sähköpostiin mitä tallennatte. Esim. 1860-1900 on sshy:n sivulla ja tuskin niitä kukaan tallentelee, joten kaikki on vapaana?
  Tsemppiä kaikille talkoolaisille!
Julkista tietoa on, että Hiski-koordinaattorina toiminut Riitta Roitto on nimetty Arkistolaitoksen hakemistoprojektin työntekijäksi. Onko sitten päivitysten vähyyden syynä ainoastaan Riitan resurssit vai SSS:n sisäiset skismat tai yleinen tehottomuus, sitä on mahdotonta ulkopuolelta tarkastellen sanoa. Kun itse olin SSS:n hallituksessa nelisen vuotta sitten, ei seurassa tuntunut olevan suurempaa intoa saada Hiskiä eteenpäin. Päätellen sen jälkeisestä tahdista ei mieli liene muuttunut.

Mielenkiinnolla ja pienellä pelolla odotan SSS:n uusia verkkosivuja, joiden valmistuminen on (ainakin) valitettavien kuolemantapauksien johdosta viivästynyt. Jos Hiskiin ei enää pääse suoralla osoitteella menee elämä vaikeaksi.

Ilmeisesti moni tiedotus odottaa verkkosivujen valmistumista. Kevätkokouksen jatkossa toukokuun lopulla valittiin uusi hallituksen jäsen, jonka nimi ei ole ainakaan minulle selvinnyt. (*) Kokouksessa ei kuulemma edelleenkään saatu edellisen vuoden tilejä valmiiksi. Liekö niissä sitten mukana joulukuisen oikeuspäätöksen suurehkot kustannukset vai paljastetaanko ne jäsenistölle vasta ensi vuonna? Taloutta lienee hieman kohentanut toimistosihteerin irtisanoutuminen. Muistaakseni toinen nykyisen toiminnanjohtajan kauden aikana.

(*) En yllätynyt havaitessani että hallituksen järjestäytymistiedot eivät täsmää myöhemmillä tiedotuksillakaan päivitettynä seuran sivuilta löytyvään listaan (leike alla otettu 10.8.2011). On tiedotettu Anu Lahtisen erosta ja Pertti Laitakarin kuolemasta, mutta missä vaiheessa varapuheenjohtaja on vaihtunut Holmista Sjöblomiin? Ainakin tiedotus huhtikuussa kuului "Kokouksessaan 7.4.2011 hallitus päätti, että varapuheenjohtaja Lasse Holm hoitaa Seuran puheenjohtajan tehtäviä vuoden loppuun saakka."

8 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Voisiko kysyä Jouni Maliselta, mikä hänen mielestään on Hiskin tilanne?

Vanhana sukututkijana hirvittää koko sukututkimuksen julkinen tila.

SSHY:ssa kyllä toimitaan, mutta ko.yhdistyksen pj ei näy enää ollenkaan olevan SSHY:n keskustelupalstoilla, pj näyttää siirtyneen SSS:n palstojen vastaajaksi. SSHY on todellisuudessa ilman pj:aa.

Sukututkijaluettelo käytännössä loppui, kun palvelin oli huonossa kunnossa (SSS:n selitys) ja jokaisen olisi pitänyt siirtää tietonsa sukuforumille, mutta sitä ei esim forumilla kerrottu.

SSS:n kotisivut ovat luvalla sanoen erittäin heikko esitys.

Mitä tekee SSS:n päätoiminen toiminnanjohtaja?

Eikö SSS:n olisi parasta keskittyä Hiskin loppuunsaattamiseen ja kunnollisten kotisivujen laadintaan ja jättää kaikenlaiset muut vouhotukset?

Erosin SSS:sta vuoden alussa, se ei missään tapauksessa anna tavalliselle sukututkijalle mitään.

Kiitos monista hyvistä linkeistä!

Vanha sukututkija

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos tervehdyksestäsi. SSS:n toimintahistorian totuus olisi mielenkiintoista joskus saada selville, mutta todennäköisesti siitä ei koskaan päädy julkisuuteen koko totuutta. Tuskin Leif Metherin kaudellakaan elettiin ilman henkilökismoja, mutta hänellä oli taitoa ja intoa tehdä asioita alusta loppuun. Nimenomaan alituinen projektien ideoiminen ja aloittaminen on ollut nykyisen toiminnanjohtajan kaudelle ominaista. Metheriltä keskenjääneitä projekteja ei ole saatu valmiiksi, mutta uusia on pitänyt aloittaa. Ja hyvin harvat asiat ovat tulleet valmiiksi.

SSS:n kirjasto ja julkaisut ovat tukemisen arvoisia, mutta muu toiminta tuntuisi kaipaavan kuriinpalautusta. Tähän ei valitettavasti löytynyt muskeleita eronneelta puheenjohtajalta, joka ei ilmeisesti saanut vanhan kaartin hallitukselta tarvittavaa tukea yrityksiinsä.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Onnistuin taas ensin julkaisemaan ja sitten tuhoamaan kommentin. Argh. Maija kirjoitti tänään iltapäivällä:
"Jotain mätää on Liisankadulla. Hiskin nykytila on hävettävä, ja aina kun SSS:n kuvioista kuulee, alkaa seura muistuttaa kerta kerralta yhä uhkaavammin Mordoria.

Tiedotuksen blokkaus tänne jäsenistön suuntaan on ehkä pahinta. Mitä ihmettä siellä tapahtuu?

Kuulin muuten huhun, että toiminnanjohtaja valvoo hallitukselle tulevaa tietoa: esim. jos lähettää sähköpostia hallituksen listalle, se menee ensin toiminnanjohtajan hyväksyttäväksi, ennen kuin hallituksen jäsenet saavat sen luettavakseen. "

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

En kuulemaasi huhua suuresti ihmettelisi, aktiiviaikoinani toiminnanjohtaja kuului jokaiseen sähköpostiryhmään. Jonka tajuttuamme aloimme lähettää viestit muuten kuin ryhmäosoitteella.

No, toistaiseksi on sentään hallituksen jäsenten nimistä osa tiedossa ja eiköhän heille löydy suorat osoitteet jostain internetistä tai vähintäänkin Väestörekisterikeskuksen osoitepalvelusta. Eri asia jaksaako kovin moni jäsenistöstä olla aktiivinen.

Niistä, jotka eivät vielä ole protestiksi omaan tapaani eronneet (viimeksi kuulin tällaisesta tapauksesta viikonloppuna), toivottavasti mahdollisimman moni vaivautuu syyskokoukseen ja avaa suunsa esimerkiksi hallituksen valinnan kohdalla. Vaikka toiminnanjohtajaa olen minäkin tikulla osoittanut, vastuu on loppujen lopuksi hallituksella.

Tosin tiedotuksesta toiminnanjohtaja on kuulleni ottanut ainoana vastuun, mutta sitten valitellut, että sitä hoitamaan tarvittaisiin puolipäiväinen työntekijä. Tätä en aivan niele, sillä kuten omasta ja monesta muusta suomalaisesta blogista näkyy, tekstiä pystyy tuottamaan muun toiminnan ohessa huomattaviakin määriä. Kokouksien tapahtumien summeeraaminen viikon sisään verkkosivuille ei mielestäni ole yletön vaatimus.

Mutta tiedon panttaus on yksi tapa yrittää hallita - aiheesta voi lukea lisää kirjallisuudesta, joka kuvaa Ranskan historiaa ennen vallankumousta.

Pettynyt kirjoitti...

Vaikka tiedottaja palkattaisiin, hänenkin pitäisi saada tiedot toiminnanjohtajalta, joka toimii sihteerinä kokouksissa ja koordinoi suunnittelutapaamiset ja tapahtumien ohjelmat. Moni jakaisi ilmaiseksikin tietoja Seuran tapahtumista fb:ssä ja forumilla, jos niiden ohjelmat ja muut olisivat ajallaan saatavilla. Viime tingassa on huono enää listoille postitella tai painettuihin lehtiin ilmoitella. Mutta tapahtumaohjelmien sijaan SSS:n sivuilla on uutisia toiminnanjohtajan ja piispan juttutuokiosta - olkoon ajettu asia miten tärkeä tahansa, senkään uutisen painotukset eivät ehkä ole kohdillaan.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Pettynyt, oikeassa olet. Oma-aloitteinen tiedotus on toisinaan jopa erikoisesti ja erityisesti kielletty.

Nimetön kirjoitti...

Onkohan Jouni Malinen ollenkaan enää remmissä mukana vai onko hänet peräti lempattu ulos, koska SukuForumilla olevat yhteystiedot eivät enää toimi?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Minulla ei asiantilasta ole tietoa. Hiskin jähmettyminen selittyisi kyllä parhaiten Malisen jonkinlaisella poissaololla.