tiistai 19. heinäkuuta 2011

Lehtileike Saarenmaalta

Kuressaaressa hotellimme aamiainen oli mielestämme syömäkelvoton ja siirryimme erään kahvilan kolmepäiväisiksi kanta-asiakkaiksi. Siellä oli luettavana Saarenmaan päivälehti Saarte Hääl, jota sanakirjan kanssa ajan kuluksi tavasin. Mielenkiintoisin uutinen oli ylläoleva päiväyksellä 13.7.2011. Iloissani jaoin sen kännykällä Facebook-kavereilleni sanoin "Jos ymmärrän oikein, paikallislehti raportoi läheisissä kaivauksissa löydetyn 17 metrinen sotalaiva vuodelta 750. Miekankatkelmia, lasihelmiä, kilvenkupuja. Kyllä kannatti kantaa sanakirja mukaan."

Turusta sain hetkessä lyttäyksen "Aika pieni "laiva"?", mutta toinen turkulainen oli sympaattisempi kysyen "pieni ehkä, mutta oliko tuohon aikaan kovin isoja paatteja edes olemassa?" Sai vastaukseksi ensimmäiseltä "Oli viikinkien veneet ainakin isompia... mutta tosiaan voimme välttää koko ongelman puhumalla varsinais-suomalaiseen tapaan paateista, nehän voivat ola minkä kokoisia vain. :-P". Tampereen suunnalta kommentoitiin "Yksi yleisimmistä sotalaivamalleista (sekä myös pienin) oli snekke. Sen pituus oli 17m, leveys 2,5m ja se ui 0,5m syvällä. Sen miehistön koko oli n. 25 miestä. Kuninkaiden laivoissa taasen saattoi olla jopa 50 airoparia ja niihin saattoi mahtua n. 200 henkilöä. Nämä laivat olivat kuitenkin vain pröystäilyä varten." Ja Turku kuittasi lopuksi "Lainaan aina erehtymätöntä (?) Wikipediaa: "Laiva on kuljetusalus, joka kulkee vedessä. Onko alus laiva vai vene, riippuu katsantokannasta. Lainsäätäjät katsovat asiaa koon ja käytön perusteella, mutta on olemassa useita muitakin tapoja erottaa veneet laivoista. Yksi vakiintunut tapa on tutkia aluksen kallistumista käännettäessä, jos alus kallistuu ulkokurviin on se laiva ja jos se kallistuu sisäkurviin on alus vene." :-)"

Salmen kunnassa tehdystä löydöstä ei käsittääkseni ollut mitään laitoja jäljellä analysoitaviksi. Olisi pitänyt valita sanakirjasta vaihtoehto alus. Vai olisiko siitä noussut vielä enemmän valitusta?

Saarte hääl kotisivuilta voi vironkielen taitoisemmat lukea kyseisen kaivauksen tuloksista lisää.
Salmelt leiti 17-meetrine sõjalaev, 13.7.2011
Salme laev – 15 lihtsat küsimust ja vastust, 14.7.2011
Vastukaja, 15.7.2011
Arheoloogid näitasid muinaslaeva kontuure, 16.7.2011

Google translatella irtosi lisätietona, että kaivausalueen päältä oli irroitettu betonia naisten ja lasten voimilla?

Ei kommentteja: