tiistai 30. marraskuuta 2010

Oppia saanut nuori nainen Turussa

Tukholmassa 18.1.1796 syntynyt Edla Ulrika Karolina Kuhlman asui Turussa vuodet 1817-23. Hänet oli adoptoinut 31.3.1817 tätinsä mies, Turun hovioikeuden varapresidentti Karl Gustav Sylvius (aat. Feuerstern). Tämän tiedon sain Genoksen artikkelista.

Sanomalehti Keski-Suomi täydentää kuvaa 18.05.1893 julkaistulla tekstillä kertoen, että
Presidentti opetti nuorelle tytölle latinan kieltä, jota tyttö halulla luki ja johon hän erinomaisen hyvästi perehtyi. Joka ilta, kun presidentti oli lopettanut Virkatyönsä, kutsuttiin Edla hänen kamariinsa, jossa hän tuntikausia sai lukea ääneen Liviuksen, Horatiuksen, Virgiliuksen, Ovidiuksen y. m. klassikoiden teoksia. Kun lukeminen oli lopetettu, meni Edla keittiöön valmistamaan "teevettä" tai olutjuustoa kasvatusvanhemmilleen, kattoi pöydän ja oli heille avullinen aterian aikana. Sen johdosta että Edlan kasvatus-isän nimi oli Sylvius ja tyttö osasi latinaa, alkoivat ylioppilaat ivalla nimittämään häntä roomalaisen vestaalin mukaan Rhea Sylviaksi. Siitä tyttö ei tiennyt mitään. Hän eli suuressa hiljaisuudessa ijäkkäiden kasvatusvanhempainsa luona eikä juuri nähnyt muita ihmisiä kuin heitä ja heidän hyyryläisiänsä. Näiden joukossa oli sittemmin tunnettu kirjailija "Kapteeni Puff", jonka vanhemmat asuivat Sylviuksen talossa. "Kapteeni Puffin" kynästä ilmestyi sittemmin "Små berättelser och tidsbilder af kapten Puff", jossa tekijä kertoo, että nuori Edla kirjoitti hänelle latinankielisen onnentoivotuskirjeen hänen menestyksellä suoritetun ylioppilastutkintonsa johdosta. Suurella vaivalla sepitti vasta leivottu ylioppilas vastaukseksi kirjeen, tietysti myöskin latinaksi, ja hänen ja Edlan välillä syntyi siten pitkällinen kirjevaihto tällä kielellä. "Siitä oli minulle suurta hyötyä", kertoo kapteeni Puff, "sillä Edla osasi paljon paremmin latinaa tuin minä, ja hänen ansiokseen voin suureksi osaksi lukea sen että muutamia vuosia myöhemmin saatoin ilman surua ja vaivaa filosoosillisessa tiedekunnassa loistavalla menestyksellä kirjoittaa pro exercition aineesta "de mortuis nil nisi bene".
Kapteeni Puff löytyy ylioppilasmatrikkelista ja hänen muistelmistaan varmaan sama sisältö kuin sanomalehtijutusta, jota on tuskin tyhjästä väsätty lähes sata vuotta tapahtumien jälkeen. Keski-Suomi jatkaa
V. 1819 vietettiin Turussa promotioni, jolloin presidentti Feuerstern seppelöitiin riemumaisteriksi. Edla oli myös kutsuttu juhlaan ja hän saapuikin sinne puettuna valkoiseen, antiikin kuvapatsaiden puvun mukaan leikatttuun hameeseen ja laakeriseppele päässä. Hän, raukka, ei tiennyt mitään senaikuisista muodeista, hän tunsi ainoastaan antiikin pukuja. Tietysti hänen ulkomuotonsa herätti oudoksumista ja ivaa, ja Turun kielikelloilla oli pitkäksi aikaa paljon puhumista hänestä.
Keski-Suomi lopettaa masentavasti
Ken tietää, mitä hänestä olisi voinut tulla, jos hän olisi saanut kehittää tietojansa järjestettyjen opintojen kautta yliopistossa.
Tänään on julkistettu kirja Turun naisista, kunhan sen käsiini saan, tarkistan onko Rhea Sylvia päässyt mukaan.

Ei kommentteja: