sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Ajankohtaisesta aiheesta

Koulunkäyntini alkupuolelle osui uskonnon koe, jossa piti rastittaa ketkä olivat perheenjäseniä ja ketkä jäivät määritelmän ulkopuolelle. Ongelma aiheutui koirasta. Muistaakseni niin päin, että olin tavannut tarpeeksi koiraihmisiä arvellakseni, että koiraa voidaan pitää perheenjäsenenä, mutta kokeen tarkastaja oli eri mieltä.

Kukaan ei, ainakaan minun nähteni, ole kysynyt miten koirat merkitään sukututkimusohjelmaan. Eivätköhän mahdu vapaisiin tekstiosioihin. Mutta myrsky vesilasissa saatiin viime viikkojen keskusteluaiheen tuomisesta SukuForumille: miten kirjataan rekisteröidyt parisuhteet sukututkimusohjelmiin - vai kuuluvatko ne sinne ollenkaan?

Jaa, että miksi eivät kuuluisi? Eikö häät&avioliitto ole ollut tapa yhdistää kaksi sukua ja toivottaa uusi jäsen tervetulleeksi? Miksei parisuhteen rekisteröinti liitä uutta ihmistä sukuun? Ja tämä "ansaitse" tulla liitetyksi sukutauluun?

No, siksi, että tuollaiset pariskunnat eivät biologisesti keskenään jatka sukua ja kyse on SUKUtutkimuksesta. Tämän näkemyksen esittäjät eivät ilmeisesti lisää aviopuolisoitakaan tietokantoihinsa ennenkuin lisääntymistä on todistetusti tapahtunut? Taitavat siivota lapsettomiksi jääneet kokonaan pois, mitä sellaisilla suvussa tekee? Valuvirheellisiä yksilöitä.

Rekisteröityyn parisuhteeseen voi kuulua lapsia ja heidän merkitsemisensä muodostaa omat haasteensa sukututkijalle. Tukea pohdinnoille löytynee adoptiolapsien merkitsemisestä sukutauluihin, ratkaisuja on tehtävä. Mielummin mukaan ottavia kuin pois jättäviä.

Ei kommentteja: