keskiviikko 27. lokakuuta 2010

Suomi vuonna 1808

Ruotsalainen Daniel Djurberg ahersi kokoon kirjasarjan Beskrifning om Svearike, jonka neljännessä osassa käsiteltiin Suomi. Djurberg perusteli ratkaisuaan kirjoittaen "Finland är så stor och vigtig Del af Riket, at det ock förtjänt at beskrivas uti et ensamt Band." Taas olisi säästetty työtä pienellä hidastelulla; kirja on painettu vuonna 1808.

Kirja esittelee kaupungit ja maaseudun. Tampereesta saamme tietää, että "Staden är regulär med räta Gator som afskära hvarandra i räta Vinklar." Tammisaari puolestaan "är af irregulär Figur, med irregulära Gator och Gränder, som til större Delen afskära hvarandra i sneda vinklar." Mikäs sen oleellisempi kaupunkisuunnistuksen pohja kuin tietää ovatko kadunkulmat suoria vai vinoja.

Maaseutupitäjistä on mainittu merkittävinä pidetyt kohteet. On mielenkiintoista tarkistaa se mitkä näistä ovat päässeet mukaan, mutta myös se mitä niistä on sanottu. Espoon terveyskylpylästä kirjoitin tänne jokin aika sitten ja Djurbergin ansiosta tiedän siitä taas vähän enemmän:

Espoosta puheenollen, sen karttaa vuodelta 1909 voi selailla Kulttuurisammossa.

Ei kommentteja: