torstai 15. heinäkuuta 2010

Tukholma, medeltidsmuseet

Lauantain toinen kohde oli keväällä uudelleen avattu Tukholman keskiaikamuseo. Se vaikutti aikaisempaa isommalta, mutta muuten samanoloiselta. (Ilmainen sisäänpääsy oli iloinen yllätys.)

Keskiosassa oli Tukholman Riddarholmenilta löydetty, 1520-luvulle ajoitettu laiva, pituudeltaan 20 metriä ja leveydeltään 5,5 metriä. Siinä oli ollut monenlaista aseistusta uppoamisensa aikaan. Kauaa se ei ollut ehtinyt purjehtimaan, uppoaminen johtui puutteellisesta rakennustyöstä. Proto Vasa-laiva siis.

Vaihtuva näyttely kertoi Birger jaarlista, jonka juhlavuotta Ruotsissa nyt vietetään. Vitriinissä oli hänen aikansa minimaalisen kokoisia hopearahoja, sellainen kun olisi pudonnut lankkulattialle... Esillä oli myös kaksi "fantasiakuvaa", joissa Birger väkivallalla käännytti hämäläisiä kristinuskoon.

Perusnäyttelyssä oli mielenkiintoisen oloinen setti videoita, joissa valoitettiin arkeologian osa-alueita. Käynnistin vahingossa ensimmäiseksi viimeisen (enkä sitten viitsinyt katsoa muita). Palanut talo 1400-luvun alusta oli ajoitettu kolikoilla ja kaupungin asiakirjoistakin oli löytynyt tukea.

Tässä museossa ei hallinto ollut etusijalla vaan ihmisten elämä monipuolisuudessaan. Matkaan lähtiessäni oli jäänyt kesken maataloushistorian kertauskurssi, joten nappasin kuvan nyky- ja keskiajan eläimien koon vertailusta.

Ei kommentteja: