maanantai 4. tammikuuta 2010

Englantilainen Suomessa 1901 & 1908

Joululomalla selailin läpi kirjaa Finland as it is, josta poimittu oheiset vignettikuvat. Kirjasta on Archive.org:ssa kolme versiota (1, 2, 3), mutta yhdestäkään ei saa valitettavasti Suomen IP-osoitteiden kautta ladattavaa pdf:ää, jota olisi mukavampi lukea ja josta kuvat olisi saanut selkeämpinä irti.

Kirjoittaja Harry de Windt ei ole tarkistanut ihan kaikkia faktojaan, mutta kertoo eloisasti Suomessa matkustamisesta ja majoittumisesta. Hän käy Viipurissa, Savonlinnassa, Imatralla, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Tampereella, Vaasassa, Oulussa... Törmää yllättävän usein englanninkielentaitoisiin, joihin kuuluu kuvissa näkyvän seinäjokelainen rautatieaseman ravintolanpitäjä "neiti Elisa", ja itse hämmästyy kirjakauppojen tarjonnan runsaudesta Helsingin ulkopuolellakin.

Samaan kiinnittää huomionsa myös elokuusta 1907 maaliskuuhun 1908 August Suomessa liikkunut Rosalind Travers. Hän on keräännyt tietoa matkakirjeisiinsä perusteellisesti, mutta valitettavasti hetken hämmennyksen jälkeen ymmärsin, että osa pienemmistä paikannimistä ja henkilönimistä oli muutettu. Mutta oli mielenkiintoista lukea m.m. mielipiteitä Helsingin jugend-rakennuksista, kun niistä esim. Kansallismuseo ("aivan kaupungin laidalla") oli vasta nousemassa.

2 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Pdf:n saa ladattua, kun klikkaa kohdasta All Files: HTTP (View the book laatikon alaosassa), jolloin avautuu sivu, jossa luettelo tiedostoista. Pdf-päätteistä klikkaamalla pääsee tallentamaan sen koneelleen.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

LOISTAVAA! Kiitos, paljon! Minä olen vain tökkinyt Googleen vievää linkkiä, joka ei anna mitään, kun tuijottavat IP-osoitteen maata.