torstai 26. maaliskuuta 2009

Köönikkä tulee etuovesta

Olen puolentoista vuoden ajan kirjoittanut tänne hyvin sekalaisista asioista, joista läheskään kaikista ei ole ollut suoraa yhteyttä siihen tutkimukseen, jota olin/olen tekemässä. Esimerkiksi Kokemäen Paistilan Köönikkää olen käsitellyt ilman mitään suoria sukuyhteyksiä (viimeksi tammikuussa).

Viime viikonloppuna tarkastelin enimmäkseen kauvatsalaista juuristokahdeksasosaani, josta löytyi Kokemäen Vitikkalan Huhkolan torppari Matti Matinpoika ja tämän vaimo Maria Niilontytär, molemmat ilman vanhempia. Olin merkinnyt heille vain asuinpaikan, esiäiti tyttären ja viitteen ”Rippikirja Kokemäki 1778- s14”. Hiski oli täydentynyt tämän jälkeen ja vaimon harvinaisemman patronyymin avulla löytyi kaksi lapsiehdokasta ja näihin sopiva avioliitto, jossa Matti on Paistilan Köönikän nuori isäntä!

Kiitos SSHY:n hakemistojen pariskunta löytyy helposti rippikirjasta 1772-1777, josta voi poimia Matille syntymäajaksi vuoden 1734 ja Marialle vuoden 1732. He ovat Huhkolassa myös aikaisemmassa rippikirjassa 1760-1771. Rippikirjojen aukon takia pariskuntaa ei löydy Hintikkalasta, jossa esikoispoika syntyi, mutta onneksi rippikirjan 1752-1755 alkupuolen tuhoutuma ei ole yltänyt Köönikän sivulle... jossa Mattia ei kuitenkaan näy. Vaikka hän naimisiin mennessään 5.10.1758 on Paistilan Köönikän "U. bd."?

Ei ollutkaan aivan niin suoraviivaista. Kokemäen vihityt ja kastetut eivät ole varsinaiseksi avuksi, mutta aikaisemmesta koosteestani potentiaalisiksi Mattsin vanhemmiksi nousee pariskunta, josta kirjoitin "Annan isäpuoli Matts Simonsson löysi vielä uuden vaimon. Tämä, Caisa Sigfridsdotter, haudattiin Kokemäellä 6.11.1757 ja Matts 28.1.1759. " Rippikirjan sivuilta en vain erota mitään todistetta Mattsin alkuperästä Köönikässä. Mutta vihkimerkintä on alkuperäisessäkin aineistossa onneksi selvää käsialaa. Vanhempien hypoteesia voisi lähteä vahvistamaan henkikirjoista.

En sitten päässytkään kiinni komeaan liukuhihnaan 1600-luvulle. Mutta eipä tarvinnut aloittaa ihan tyhjästä.

2 kommenttia:

Peliparta kirjoitti...

Moikka. Mistäs voisi löytää lisää tietoa Kööniköistä? Ajattelin, että olisin lähetellyt postia, mutta en löytänyt sivuilta osoitetta.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Köönikästä saanee tietoa ihan peruslähteistä? Kokemäen julkaistuissa tutkimuksissa, joista minulla on tietoa, ei ole mitään Köönikästä. Iso-Iivarin talonhaltijaluettelosta voi olla apua, riippuen siitä mistä ajasta ja mistä tiedoista olet kiinnostunut.

Jos laitat kommentin niin, että siinä on spostiosoitteesi tekstiosassa, niin en julkaise kommenttia vaan lähetän sinulle postia.