Ennen lauantaipullon avaamista...
Tiede-lehden artikkeli Suomalainen viinapää tarjoaa perustiedot otsikkonsa aiheesta.
Myös Juhani Heikkilän gradusta "Lukuisia salapolttimoita on löydetty ja hävitetty" löytyy erinomainen tiivistelmä alkoholihistoriasta Suomen maaseutuväestön keskuudessa. Alaotsikkonsa mukaisesti varsinaisena aiheena on luvaton paloviinanvalmistus ja -myynti Ilmajoen, Kauhajoen ja Jalasjärven pitäjien käräjäkunnassa vuosina 1863-1872.
Myöhemmän ajan alkoholirikollisuutta käsittelee Kari Filpuksen väitöskirja Alkoholin salakuljetus ja sen valvonta Perämeren rannikolla kieltolain aikana 1919-1932. Samaa aikaa koskee Johanna Hämäläisen gradu otsikoltaan "Onpas sitä viinaa!" - kieltolaki paikallisena ilmiönä Viitasaaren pitäjässä vuosina 1919-1932.
Minna Sääksilahden väitös vetää yhteen alkoholivalistusta otsikolla Vapise, kuningas Alkoholi. Alkoholivalistuksen tekstilaji ja sen muuttuminen vuosien 1755 ja 2001 välisenä aikana.
1800-luvun alussa juopumus oli rikos. Heli Kohosen gradu Yhteisön pelko on viisauden alku. Virkamiesten, toimenhaltijoiden ja rahvaan elämäntapojen kohtaaminen Keuruun käräjäkunnassa 1830-1840 -luvulla analysoi lukuisia käräjille vietyjä juopumusjuttuja. Hänen otteensa on kvalitatiivinen, eli henkilönnimiä eri säädyistä löytyy. Ja kannattaa lukea myös maaseutuelämän kuvauksena kyseiseltä ajalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti