maanantai 22. syyskuuta 2008

Kamariherra matkusti

Sain viime viikolla väliprojektin painotaloon asti ja oli aikaa nostaa Knorring/Kokemäenkartano-materiaali takaisin ruokapöydälle. Todella viehättävä sisustuselementti.

Aloitin alusta. (Mikä ei ole aina hyvä ratkaisu. Viime vuonna julkaisemistani kirjoista näkyy järjestään, että laatu laskee loppua kohden. Alkua on hinkattu enemmän.)

Ensimmäinen ongelmakohta oli Kamariherran käynnit Suomessa ennen Ruotsin kansalaisuudesta luopumista. Tietoa on sanomalehtien maininnoista ja passiluetteloista. Olin kesällä kertaalleen kirjoittanut niitä auki ja sitten lukiessani tekstiä mummolle ääneen todennut ettei se toiminut alkuunkaan.

Tein nyt sen, mikä tuolloin jäi kesken eli kirjoitin tiedetyt tulemiset ja menemiset listaksi aikajärjestykseen. Samalla haravoin sanomalehdet huolellisemmin läpi ja kävin perjantai-iltana ensimmäistä kertaa hyödyntämässä Kansallisarkiston talviaikataulua ja poimin mukaan lisää passitietoja.

Täydennetyn ja järjestetyn luettelon kanssa oli lauantaina helppo havaita, että matkoissa oli selvä säännönmukaisuus. Kamariherra oli ensin matkustanut lyhyille kesäreissuille Suomeen ja tämä oli sitten vaihtunut vastaaviksi kesämatkoiksi Ruotsiin. Toistaiseksi tämä on tekstissä päivämäärän tarkasti, mutta voi olla, että olisi parempi yksinkertaistaa.

Historiallista sanomalehtikirjastoon on todennäköisesti jäänyt vieläkin hyödyllisiä tiedonmurusia. Tällä läpikäynnillä löytyi nimittäin ensimmäistä kertaa huutokauppailmoitus, joka paljasti kamariherran asuneen jonkin aikaa Turussa. Kun myytiin niinkin erinomainen esine kuin alabasterinen pöytäkello, joka kävi 3 viikkoa yhdellä vedolla, uskaltaisiko vetää johtopäätöstä perheen taloudellisesta tilanteesta? Vai onko vain yksinkertaistettu elämää ja muutettu maalle?

Ei kommentteja: