keskiviikko 25. kesäkuuta 2008

Knorring status

Anomusdiaarista löytyi Kamariherran kansalaisuushakemus. Kannatti hakea, talousseuran heput olivat kirjoittaneet tila-arvioonsa hyödyllisiä yksityiskohtia.

Kuvaa kamariherran uniformusta ei ole edelleenkään löytynyt. Vasemmalla Nordisk Familjebokin kuvitusta aiheesta, mutta ilmeisesti 1900-luvun puolelta. Lähetin viime viikolla tiedustelun Livrustkammaren-museoon Tukholmaan, joka tuntui olevan lähimpänä hovielämää. Ruotsin ritarihuonetta voisi myös harkita, mutta sain sieltä kerran niin typerän vastauksen, etten viitsisi vaivata heidän armojaan uudelleen.

Museoviraston kuva-arkisto on kesälomalla, joten sinne pääsee vasta 15.7.

Kamariherran isän kuvan johdosta (painettu sukukirjaan) kirjoittelin ruotsiksi Knorring-sukuyhdistykselle s-postin.

Omista vanhoista paikallishistoriallista muistiinpanoista löytyi viite Knorring-aineistoon Kansanrunousarkistossa. Onneksi hiffasin jo nyt, se on juuri menossa pitkälle kesälomalle. Eli täytyy käväistä jossain välissä ennen perjantaita.

Mistään muistiinpanoista tai kirjallisuuslistoista en ole keksinyt missä (Fennica-lukusali on selkeimmin kontekstina) olen nähnyt painettuna kartanon pohjapiirroksen ja Thyra von Knorringin antamat tiedot huoneiden käytöstä. Täytyy seuraavalla Kokemäen reissulla käydä katsomassa pienoismallin yhteydessä olevat laput kunnolla.

Kokemäellä käydessä voisi myös anoa pääsyä arkistoon, jossa voisi olla joko talokohtaisissa papereissa tai Kallion arkistossa vielä jotain hyödyllistä.

Kansallisarkistosta täytyy vielä katsoa muistitietotoimikunnan vastauksia, joissa oli muistaakseni jotain aihetta sivuavaa. Ja tietenkin, ah niin rakkaaksi käynyt, senaatin kamarikonttorin kylvö- ja satoluettelo 1880-luvun alusta. Ja Böckerin kokoelma?

Kansalliskirjastosta yritän metsästää sen aidon ja oikean Suomen matkailijayhdistyksen vuosikirjan, jossa se ihka ainoa (lukuunottamatta 1799 maalausta) päärakennuksen kuva on julkaistu.

Torpparit kannattanee jättää rauhaan, kunnes on uhrannut niin paljon aikaa ja energiaa muuhun tekstiin, että sekin sekasotku pitää saada jonkinlaiseen järjestykseen.

Ei kommentteja: