sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

AR 10: Karlskronan merimuseossa

Koska lauantai vierähti kirjastossa ja matkalle eteenpäin löytyi sisäänpääsyllinen välikohde jäi Karlskronan kahdelle museolle hyvin rajatusti aikaa sunnuntain aamupäivällä. Aloitin ensimmäisenä avautuneesta eli merimuseosta, joka luonnollisestikin sijaitsi meren rannassa. Ja oli näin turistikauden ulkopuolella ilmainen, jee!

Vauhdikkaan käyntini perusteella kookkaan rakennuksen alakerta kertoi pääosin 1700-luvusta ja yläkerta 1900-luvusta. Jälkimmäisen tosin lähes juoksin läpi, joten voi olla, että joukossa oli 1800-lukuakin.


Alakerta alkoi kymmeniä kertroja nähdyillä laivamalleilla. Mutta muistaakseni ensimmäistä kertaa kerrottiin, että niillä on ollut käytännöllisiä tarkoituksia. Dokumentoitu rakennetta, esittää se ja testata sitä. Malleista oli kosketusnäytöillä ripauslisätietoa ja lähikuvia. Ihan täysosumaa ei tullut, mutta yhden aluksen nimen muistin SSH-kirjallisuustutkimuksesta ja toinen oli oikeaa tyyppiä ja oikealta ajalta.

Malleja oli tietenkin seuraavissa isoissa saleissa vielä lisää, enkä totisesti ehtinyt jokaisesta kylttiä lukemaan katsomisesta puhumattakaan. Ja malli oli tehty myös Karlskronan satamasta 1700-luvulla. Mitään siinä olevaa en paikan päällä nähnyt sillä suljettu sotilasalue. Jos ymmärsin aidan oikein.


Museo esitteli laivojen rakennuksen, navigaation, sukelluksen ja meritaistelut. Jälkimmäisissä oli installaatio Suursaaren taistelusta, jossa SSH-tyyppi komensi alusta, ja upseereita ajan univormuissaan. Loistavaa kuvitusmateriaalia kirjaan!


Lisää kuvitusta irtosi tykkikansiasetelmasta, joka esitti Viipurinlahden taistelua, jossa samainen SSH-tyyppi myös oli mukana. Lavastus esitti kylläkin toista laivaa sillä tarkkuudella, että seinällä olevassa kyltissä nimettiin jokainen hahmo. Mistä lie keksitty näköisyydet?

Tykillä tähtäämistä sai simulaattorissa kokeilla ja esillä oli myös muuta aseistusta.


Arjen historia kurin, rangaistusten, ruuan, syöpäläisten ja lääkkeiden muodossa oli puristettu pienehköön huoneeseen. Pitkänomaisen rakennuksen päässä, ikäänkuin keulassa, oli hienosti komeat keulaveistokset - tosin loogisesti väärin päin.
Positiivinen vaikutelma jäi ja vajaa tunti oli ehdottomasti liian vähän aikaa.

Ei kommentteja: