torstai 25. kesäkuuta 2015

Satunnaislöytöjä satakuntalaisista kaukana kotoa

Joku verkkohaku vei minut Ruotsin Rötter-sivuston osioon Tillfällighetsfynd eli satunnaisia löytöjä. Siellä on erillinen osio Finland (utom Åland), jonka 171 löytöä oli mielenkiintoista selata läpi. Suurin yksittäinen ryhmä olivat ison vihan aikaiset pakolaiset, joista jääneitä merkintöjä oli otettu talteen eri puolilta Ruotsia.

Suoranaisesti omaan tutkimukseen kuuluvaa osumaa en saanut. Lähimmäksi tuli Botkyrkan (Södermanland) haudattujen listasta poiminta
1691 dog Mats Henriksson, född 1625 i Eurajoki socken, Mulla by. Föräldrarna Henrik Grelsson och Margareta Tomasdotter.
Paikallistuntemusta minulla on sen verran, että tunnistin Mullan Mullilaksi. Lasse Iso-Iivarin talonhaltijaluettelossa on Virpi Nissilän tiedonanto, että Mullilan Faltussa on ollut isäntäpari Henric Grelss ja Margareta Thomasd Kauppi. Nissilän tieto on todennäköisesti tuomiokirjoista. SAY:ssä Eurajoki 1634-1653 näkyy vain Henric.

Botkyrkan ei ole kauhean kaukana Tukholmasta, mutta on sinne Eurajoelta 1600-luvulla matkaa tehty. Kuvituksena pitäjän kirkon kulmassa uusiokäytetty riimukivi ("Sö 285, Botkyrka kyrka detalj" av User:Jssfrk -. Licensierad under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons)

Hakiessani satunnaislöytöjä uudelleen esille tämän kirjoittaakseni yritin käyttää sivuston omaa hakua. Mistä tuli mieleen tarkistaa löytyisikö mitään kokemäkeläisistä....

Kuten äskettäin mainitsinkin, Emigrantforumille on syötetty Ruotsin vallan aikaankin Suomesta "Ruotsiin" muuttaneita. Tällainen oli esimerkiksi Henrik Lukasson, joka porvariksi Kristiinankaupungissa 25.10.1699 päästessään, kertoi syntyneensä Kokemäellä. "Siirtolaiseksi" hänet on laskettu ison vihan aikaisen pakolaisuuden tähden!

Anbytarforumilta sain osuman tiedonantoon, jossa mainitaan "Margareta Turdfjaell, född Messman, hette uppenbarligen bara Margareta och hon var född 24/7 1781 i Gävle, dit fadern Gustaf Fredrik Messman, ursprungligen från Kumo, hade flyttat och etablerat sig som källarmästare." Lähteenä Gerald Enckellin artikkeli (Genos 58, 1987, s 188-208 o 219).

(Huom! Anbytarforumilla tehty haku tuottaa enemmän tuloksia kuin Rötter-sivulla. Eli tosihaut kannattaa tehdä keskustelupalstan puolella.)

Ei kommentteja: