perjantai 26. kesäkuuta 2015

Linnoista sekä sekalaista arkeologiaa

Muistaakseni viime kesänä avattiin "Suomen ja Venäjän linnoja ja linnoituksia esittelevä Fortforum-verkkosivusto", jonka aikaisempi versio vuodelta 2008 oli pitkään päivittämättä. Kuvauksen partitiivi tarkoittaa sitä, että sivustolla esitellään Suomen ja Venäjän rajan läheisyydessä olevat linnat.

Sivuston avaustiedotuksessa kerrottiin, että 
Rekisteröityneet käyttäjät voivat itse lisätä linnojen ja linnoitusten sivuille omia kuviaan tai videoitaan. Lisäksi rekisteröityneillä käyttäjillä on mahdollisuus keskustella, kommentoida ja esittää kohteisiin liittyviä kysymyksiä Foorumit-palstoilla.
Ylävalikon Foorumit ja Tiedostot antavat laihat tulokset, mutta valokuvia (Galleria) on innostuttu latailemaan. Rekisteröitymättä ei erotu minkälaiset oikeudet on sivustolle luovutettu. Videoita on paljon, mutta selailun perusteella admin-käyttäjien lataamia.

Eritisesti suomalaisten kohteiden kohdalla kannattaa klikkailla sivuston ulkopuoliset osoitteet auki. Ainakin Olavinlinnasta on Museoviraston sivuilla huomattavan paljon tietoa (ja jopa 3D-mallinnus.). Mutta ei niitä arkeologisia löytöjä, jotka linnasivustolla ovat Esinelöytö-osiossa. Tämä aasinsiltana eteenpäin arkeologisiin juttuihin


2) Metsähallituksen luontopalvelut on julkaissut hoitoonsa siirtyneistä kohteista esittelysivut: Raaseporin rauniolinnaKuusiston rauniolinnaSvartholman merilinnoitusRapolan linnavuoriLanginkosken keisarillinen kalastusmaja
3) Kaksi ruotsalaista arkeologian opiskelijaa on aloittanut arkeologia-aiheisen podcastin. Ensimmäiset jaksot eivät olleet kovin antoisia, mutta katsotaan jatkuuko ja kehittyykö?

4) Arkeologia Suomessa 2009–2010 -julkaisu on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla (pdf).

5) Museovirasto restauroi -sivustolla on linnoja ja linnoituksia. (Miksi tarvitaan erillinen sivusto?)


6) Julius Ailion todennäköisesti osin vanhentunut Hämeen linnan esi- ja rakennushistoria on saatavilla Wikiaineistoissa. Volmar Lindmanin Turun linnassa. Kertomus Juhana-Herttuan ajoilta on silkkaa fiktiota, mutta kun on kerran linnoista puhetta.

V. Blomstedtin piirros Hämeen linnasta kirjasta Finland in the Nineteenth Century. Digitointi British Library, jako Flickr Commons.

7) Suomessa gradu 
ja Ruotsissa väitöskirja
8) Muita julkaisuja ja opinnäytteitä

Ei kommentteja: