lauantai 27. kesäkuuta 2015

Alvar Aaltoa virtuaalisessa maastossa ja sarjakuvana

Alkukesän sarja seinättömistä museoista saa nyt jatkoa, sillä äskettäin ilmestyi Alvar Aalto -museon, Jyväskylän yliopiston tiedemuseon, Keski-Suomen museon ja Suomen käsityön museon tuottama Aallon kylässä -mobiiliopas Jyväskylään.
Opas rakentuu kuudesta kohteesta, joista muodostuu yhtenäinen kertomus Alvar Aallon elämänvaiheita mukaillen. Jokaiseen kohteeseen liittyvä tarina on kestoltaan noin 2-4 minuuttia. Voit kuunnella kohteet myös muussa kuin oppaan ehdottamassa järjestyksessä, mutta parhaan elämyksen saat, kun kuljet matkaa Alvarin ja Antin mukana!
Kuunneltavien tarinoiden lisäksi kustakin kohteesta on valokuvia ja lyhyesti tietoa Aallon uran kehityksestä. Sisältö toimi erinomaisesti kotikoneen äärellä, kaukana Jyväskylästä. Mahdollisesti paikalla ollen saisi jotain lisää. Minä en edes tiennyt Aallon uran Jyväskylä-kytköksistä, joten opas tarjosi enimmäkseen uutta tietoa. (Näin, vaikka olen käynyt Jyväskylän Alvar Aallon museossa. Blogiteksti tosin todistaa (jos osaa oikein lukea), etten museokäynnistä juuri mitään irti saanut.)

Tältä pohjalta jatkoin Jussi Jäppisen ja Risto Oikarisen sarjakuva-albumeihin Fiesolen puutarhat. Arkkitehti Alvar Aallon elämä, jotka kolmessa osassa kattavat vuodet 1898-1955. (Albumit on julkaistu myös englanniksi nimellä Gardens of Fiesole.)

Albumit olivat minun silmiini sarjakuvallisia. Kerrontaa ei voi kuvata yliselittäväksi, sillä tipahdin kärryiltä muutamia kertoja. Mahdollisesti taustatieto olisi auttanut. Mutta myös tuhonnut yllätyksellisyyden. Oli kivaa lukea Aallon elämänvaiheita, kun vähäisetkään lähtötiedot eivät olleet kronologisessa järjestyksessä.

Syntynyt kuva ei ole lähelläkään saumatonta elämäkertaa. Mutta siinä missä proosateksti usein pyrkii silottelemaan aukkoja, tällainen sarjakuva tekee ne näkyviksi. Ei ole tarkoitus kertoa kaikkea. Jostain syystä kerrontakin loppuu ennen Aallon kuolemaa. Mahdollisesti taloudellisista syistä.

Kyse ei ole puhtaasta faktasta, sillä sarjakuvallisuuteen on päästy panemalla henkilöiden puhekupliin sanoja, joita he eivät välttämättä ole sanoneet. Tätä ei lukiessa kuitenkaan pysähtynyt ajattelemaan sen enempää kuin historiallisia elokuviakaan katsoessa.

Tässä vaiheessa Suomen historiaa käsittelevät sarjakuvat -projektiani sanoisin, että Fiesolen puutarhat kuuluvat kärkikastiin.

Ei kommentteja: