sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Arkeologian salaisuudet, viikko 5

Tämän viikon teemana oli "Mitä teet löydöilläsi?" Eli luennossa ja tietoiskuissa oli asiaa löytöjen kirjaamisesta, konservoinnista ja säilyttämisestä sekä tulosten julkaisemisesta. Kaikki tämä varsin yleisellä tasolla, minkä kirjoittaessani muistan, että "vaadittujen lukemistojen" lukeminen on jäänyt varsin vähälle ensimmäisen viikon jälkeen. Sillä useimmiten viikon monivalintatestistä on päässyt ilmankin läpi.

Luennossa kiinnitti eniten huomiota maininta siitä, että eettisyys vaatii kaivetun materiaalin säilytyksen ja kaivauksien tulosten julkistamisen. Tämä resonoi maanantain Hesarissa julkaistuun kirjoitukseen Museovirastosta, jossa Antti Lahelma toteaa
Virasto tekee edelleen arkeologisia kaivauksia kohteissa, jotka uhkaavat tuhoutua maankäyttöhankkeissa. Useimpia ei kuitenkaan voi nimittää tieteellisiksi tutkimuksiksi: niissä ei ole varattu riittävästi rahaa analyyseihin, tuloksia ei yleensä julkaista, eikä mihinkään laajaan tutkimuskysymykseen pyritä vastaamaan.
Hyi-hyi, jos näin on. Kirjoituksen teemoista jatkoi seuraavana päivänä Suvi Ahola, joka oli poiminut alan tunnelmia Museoviraston blogin kommenteista.

Palaten kurssiin. Viikon lukuisissa videoissa kolme käsitteli 3D-mallinnusta. Otsikoista ajatukseni menivät maisemamallinnukseen tai tällä viikolla julkistetun Olavinlinnan mallin tapaisiin kokonaisuuksiin. Mutta videot käsittelivätkin yksittäisen pienen esineen 3D-mallin tekemistä ja arkeologisten löytöjen tarkastelua tällä tavalla. Tai vaikka perintöesineiden? Vaikutti niin helpolta ja hauskalta, että valitsin sen harjoitustehtäväkseni. Jopa Hulda Huoleton -tyylillä tulos oli hämmästyttävän näyttävä. Alla näyttökaappaus ja mallia voinee pyöritellä tässä.

P. S. Parin viikon takaiseen kurssireferaattiin tuli LIDAR-linkki kommentiksi. Kyseisiä kuvia saa jo Maanmittauslaitokselta, jolla on tässä kuussa auki kysely Mihin käyttäisit vanhoja ilmakuvia?
Vastausten käyttöideat tulevat ohjaamaan kuvien saatavuutta lähitulevaisuudessa.

Ei kommentteja: