maanantai 12. marraskuuta 2012

Kuka rankaisi ja ketä?

TMA:n Loimaan kruununvoudin arkiston yksikön B1 "muissa luetteloissa" on erikoinen yhteen sidottu vihkonen puhtaaksikirjoitettuja asiakirjoja, jotka liittyivät vankeihin. Sen keskivaiheilla on seitsemän rangaistusten annosta kertovaa kuittia.

Risare eli vitsankäyttäjä Jacob Berglund kuittasi Loimaalla 26.1.1834 saaneensa nimismieheltä 96 kopeekkaa varkaudesta tuomitun Johan Michelsson Hakalan (Koenperän kylästä) rankaisusta.

Loimaalla rankaisun kärsi myös Jeremias Johansson ja 96 hopeakopeekkaa kuittasi Jacob Berglund 3.10.1834. Risare on Jacobin tittelinä myös Alastaron kastettujen listassa 4.4.1833.

Renginvaimo Ulla Telin Kukonharjan kylästä sai varkaudesta neljä paria vitsaa. Vitsanannosta Matts Nanberg kuittasi Huittisissa 15.3.1834 96 hopeakopeekkaa.

Nanberg oli rankaisemassa myös Huittisten Siirikkalan kylästä kotoisin olevia Henrik Huhkaa ja Johan Julinia. Palkkiona 2 kertaa 96 kopeekkaa eli rupla 92 kopeekkaa, jotka Nanberg kuittasi Huittisten Sammun kylässä 10.7.1834. Huittisten kasteluettelossa Matts Nanberg on ensin Drg. ja sitten Risaren.

Virtsanojalainen Thomas Samuelsson Grön sai Loimaalla 13.12.1834 96 kopeekkaansa Birgitha Gyllenbergin rankaisusta.

Karkussa vastaavan kuittauksen kirjoitti 28.8.1834 Gustaf Grönstrand, mutta summana oli neljä ruplaa. Raipparankaistavana oli ollut vuokraaja Christian Kihli Mouhijärveltä ja torppari Salomon Saloniemi Kyrön pitäjästä.

Tyrvään Rautajoella samainen Gustaf Grönstrand oli kuittannut 18.3.1831 samana päivänä antamastaan rangaistuksesta. Herman Girs ja Eric Hagell saivat kumpikin maksimimäärän raippoja: neljäkymmentä paria, kolme iskua parilla. Tästä Grönstrandille maksettiin 6 ruplaa ja 60 kopeekkaa.

Useimmissa kuiteissa rankaisun muotoa ei määritellä. Arvatenkin 96 ruplalla sai häpeäpaalussa seisotusta tai "kevyttä" ruumillista rangaistusta, sillä varsinainen raipparangaistus eroaa hinnaltaan selvästi.

P.S. Otsikkoon sopiva gradulöytö vielä jatkoksi.... Milla Yli-Hyövälti: Vapausrangaistusten historia Suomessa

Ei kommentteja: