torstai 1. marraskuuta 2012

Biljardinpeluusta Turussa karjatautiin koko läänissä

Ehdin vihdoin setviä toukokuisella Tukholman Riksarkivetin vierailulla tekemiäni hakemistomuistiinpanoja. Antoisin oli ollut nide Landshövdingens i Åbo och Björneborgs län (1643-1808) samt Ålands län (1808-1809) skrivelser till kungl maj:t. Sieltä löytyi viitteitä kaikenlaisiin hakemuksiin, jopa omaan paikallishistoria- ja sukututkimukseeni kuuluviin.

Näiden ulkopuolelta merkitsin muistiin, että Adolf Neumanilla oli ollut oikeus biljardinpeluupaikan pitoon (biljardshållande) Turun kaupungissa. Leskensä Katarina Margareta Neuman anoi 23.7.1792 lupaa siirtää (?) oikeus luutnantti Erik Nordenbergille. Kersantti Fredrik Hällström oli neljä vuotta myöhemmin anonut biljardisalin (en biljard) avauslupaa.

Löytyi myös viite, josta sain käsityksen, että vuoden 1803 paikkeilla Turun-ja Porin läänin läpi oli matkannut Glouchesterin herttua Vilhelm Fredrik. Wikipedian mukaan mies oli Tukholmassa vuosina 1802-1803 ja hänelle tarjottiin Ruotsin kuninkuutta 1812.

Muistiinpanoja lukiessani päässäni aktivoitui hento muistijälki: jotain tämän nimistä oli Kansallisarkistossa mikrofilmillä. Enkä ollut väärässä. Filmi löytyi ja hakemistotkin olivat hyllyssä (katso kuva yllä). Lukuunottamatta Turun ja Porin lääniä. Jos on ollut pidemmän aikaa kadoksissa, niin ahertamiseni RA:ssa ei ollut turhaa. Mutta muistitoiminto säästi vaivalta ja rahanmenolta, sillä mikrofilmiltä löysin sen sukututkimukseeni oleellisimmin kuuluneen asiakirjan. Ei siinä ollut sitä tietoa, mitä toivoin, mutta komea kokoelma kokemäkeläisten puumerkkejä kumminkin.

Ja samaisen volyymin (33) alussa silmiin osui myös "hauska" kooste (pvm 5.1.1775) karjataudin uhreista läänissä.


Ei kommentteja: