Hänen kuvansa ja esittelytekstinsä löytyi Kyläkirjaston kuvalehden numerosta 5/1883. Tämän peräpohjalaisen valtiopäivämiehen perustiedot löytyvät Wikipediastakin, joten lainaan Kuvalehdestä lukemisen kuvausta:
Lukutaito oli tämän kasvatuksen pääkeinoja; siispä jo lapsuudessa Iisakki mainittiin "kirjaniekaksi." Ensikerran kinkeriluvussa käydessään saikin poika lahjaksi Uuden testamentin, jota antaessa antaja, Kälviän nykyinen kirkkoherra L. M. Castrén oli lausunut: "Koska olen poikakummisi, ja koska olet hyvä lukemaan, annan sinulle elämäsi valoksi tämän kirjan, jonka kyllä tarvitset, sillä näytät aika veitikalta."Tuoretta tutkimusta vähän (?) samalta suunnalta:
...
Itsellensä alkoi hän piirtää ensimäisiä kirjaimiaan, ja opetteli lu'un laskua kenenkään opettamatta. Lukemista tarjosi hänelle ensinnä hänen isänsä, sittemmin hänen, vuosien kuluessa yhä kasvava oma kirjastonsa, jota tutkiminen — historiaa — kirkon, ihmiskunnan, mutta erittäin Suomen historiaa, joka, Koskisen "Suomen kansan historian" mukaan, on hänellä aivan selvillä — ynnä maantiedettä, vaan varsinkin raamattua, uskonnollista ja Jumaluus-opillista kirjallisuutta — on hänen rakkain huvituksensa. Aikamme rientoja on hän niin ikään tarkkaavaisuudella seurannut. Jo 12 vanhana oli hänellä oma-tilaamansa Suometar ja Oulun Viikko-Sanomat; ja näissä näemme hänen jo 16:n vuotiaana kirjottavan paikkakuntansa tietoja.
- Pälvi Rantala: Kaiken mailman nainen? Matleena Herajärven elämä ja yhteisöt 1800-luvun Tornionlaaksossa
- Kyösti Kilpivaara: Höyryävää keittoa pakkaspäivänä : kansakoulun johtokunnat koulutoimintaa järjestämässä Pudasjärvellä, Simossa ja Ranualla vuosina 1866-1921
- Paula Mäkiprosi: Kokkeja, kajuuttavahteja ja oppilaita : miehistön nuorimmat jäsenet oululaisilla ja raahelaisilla purjealuksilla 1850 - 1860 -luvuilla
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti