Heräsin tänään vähän kolmen jälkeen. Toisinaan podcastien kuuntelulla pääsen takaisin uneen, mutta tuorein Släktband-jakso oli siihen aivan liian mielenkiintoinen.
Ensimmäisessä kolmanneksessa esiteltiin erään sukututkijan esi-isä Sumatralta! Ei mikään tuore maahanmuuttaja vaan 1700-luvun ihminen, joka oli päätynyt nuorena poikana Kiinan orjamarkkinoille, josta tuli ruotsalaisen kapteenin lunastamaksi ja joutui tämän kyydissä Ruotsiin. Sai siellä ruotsalaisen nimen ja monta lasta, joiden yksi jälkeläinen löysi sukututkimuksella todella yllättävän esi-isän!
Kyseinen esi-isä siis kastettiin Ruotsiin päästyä ja hän sai korkeasäätyiset ja monilukuiset kummit. Jakson toisessa kolmanneksessa käsiteltiin ajan kummikulttuuria. Lopuksi palattiin orjien pariin ja Dick Harrison kertoi lyhyesti siitä, että ruotsalaisetkin joutuivat 1700-luvulla orjiksi. Tämä asia ei ollut minulle uutta, sillä siitä oli jo viime vuonna puhuttu ruosalaisessa radio-ohjelmassa. Ilmeisesti tutkimus edelleen käynnissä.
Sumatralaisen miehen vaiheita Ruotsissa saattoi seurata kirkonkirjoista, mutta kun 1781 Ruotsissa sallittiin katolilaisuus kaikki maahanmuuttajat eivät enää tulleet kirjatuiksi luterilaisiin kirjoihin. Liekö 10.4.1806 Porissa kuollut italialainen Lovisa Brugniolli ollut merkittynä Tukholman katolisen kirkon jäsenluetteloon? Ainakin hän jätti puolet omaisuudestaan kirkolle ja toisen puolen Porin köyhille. Leike sanomalehdestä Inrikes Tidningar 29.7.1806.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti