torstai 17. marraskuuta 2011

Tuoretta ja säilöttyä naishistoriaa

Tuore: Tampereen yliopiston tiedotteesta huomasin, että Johanna Annolan väitöspäivä oli lähestymässä. Hänen työnsä otsikko on Äiti, emäntä, virkanainen, vartija. Köyhäintalojen johtajattaret ja yhteiskunnallinen äitiys 1880-1918. En ole joutunut törmäämään köyhäintaloihin, mutta olen iloinen kaikesta valmistuvasta henkilö- ja naishistoriasta. Annalan työstä aivan erityisesti siksi, että muistan hänen esitelleen aihettaan verkkosivuillaan työn aikana ja pyytäneen tavalliselta kansalta tietoa. Nyt hän kiittää verkkosivuillaan
ennen kaikkea tietysti niitä johtajattarien sukulaisia, jotka ystävällisesti vastasivat näillä sivuilla aiemmin olleeseen avunpyyntöön ja toimittivat minulle tietoja köyhäinhoitotyötä tehneistä äideistään, isoäideistään, tädeistään, isotädeistään jne. Ilman heidän yhteydenottoaan tutkimuksestani olisi tullut huomattavasti pinnallisempi.
Ja tällaisesta tiedonhankinta-asenteestahan minä tykkään. Säilötty: Jo jokin aika sitten sain tuttavaltani linkin Huittisten kaupungin sivuille. Sinne, polulle "Etusivu - Yleistä - Historiaa, taus... - Mandi" on säilötty 1990-luvulla esiinnostettujen vaikuttajanaisten esittelyjä. Heitä olivat: Myös säilötty: Oulun yliopiston historiatieteiden julkaisu Havinasta voi lukea Eveliina Kyllösen artikkelin Elisabeth Blomqvist – tyttöjen ja naisten koulutuksen kehittäjä 1800-luvun Suomessa. Ammattimaisesti säilötty: Hämeenlinnan museon lokakuun esineenä oli kankurintytär Eva Margareta Hyvingin merkkausliina 1800-luvun alusta. Hämmästyttävän moniin merkkausliinoihin oli jäänyt tieto tekijästä myös Museoviraston tietokannassa. Yhtä näistä esitteli Ritva Rajander-Juusti blogissaan. Yksityisesti olen saanut viestin, että "SMOL-kuvia voi vapaasti linkata omiin sivuihin", joten testataan miten käy tämän Asikkalan Urajärven kartanon kappaleen kanssa. Blogger on ulkoiset kuvat esittänyt yleensä väärässä koossa... SMOL voisi esim. Historiska Museetin sivuilta lainata tyylikkään tavan kuvien käyttöön, niin, että viitetiedot pysyvät vaivattomasti mukana. Editoitu klo 16:00. En kestä katso kuvaa, joka ainakin omalla näytölläni roikkuu tuolla oikean reunan päällä. Eli kuva ladattu nyt tähän tiedostona, joka on astetta "rankempaa" käyttöä kuin kuvan linkitys alkuperäisestä osoitteesta.
valok. M. Haverinen 2009, SuomenMuseotOnline

6 kommenttia:

Kari Hintsala kirjoitti...

SMOL:lle kehitetään uutta käyttöliittymää kansallisen digitaalisen kirjaston puitteissa eli parannusehdotuksia otetaan vastaan. :-)

Mihin se Historiska Museetin pitkähkö koodi oikein "klistrataan"?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Parannusehdotus 1: kuvien käyttöehdot selvästi ilmaistuna ja näkyville samaan yhteyteen kuin kuvat.

Täytyypä mennä virkistämään muistiaan Historiska Museetin suhteen... Sök i samlingarna... random esine-sivu ja tarjolla on html-koodin joukkoon istuvaa koodia. En tiedä kelpaako tähän... näemmä ei. Mutta Bloggerin varsinaista postausta tehdessähän voi siirtyä html-tilaan ja siellä klistrailla.

Tosin rehellisyyden nimessä en tässäkään ole tyydyttävään lopputuloseen päässyt, vaan muistaakseni ladannut kuvan tiedostona Bloggeriin. Mutta säilyttänyt (muistaakseni) kuvatekstin sellaisenaan.

Kari Hintsala kirjoitti...

Mitä mieltä tästä?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

DigitaltMuseumissa on viime päivinä tullut seikkailtua. Siellä on jossain kuvissa selvä merkintä tekijänoikeusvapaudesta, mutta ei läheskään jokaisessa selvää tekstiä suuntaan tahi toiseen.

Kuvan saa näköjään tallennettua perus-selaintaidoilla, mutta en eilen edes älynnyt yrittää vaan otin näyttökaappauksia. Ja oikeasti on mahdollistettu vain kuvan tilaus, korkealla hinnalla.

Eli ei tehdä selväksi saako tekijänoiekusvapaitakaan kuvia käyttää eikä mitään maksutonta käytön mahdollistavaa toimintoa. Ei siis puolta pistettä enempää heru tästä.

Samoja kuvia voi muuten hakea&katsella Kringlan kautta ja silloin on vielä vähän enemmän ulalla siitä mitä niillä voi tehdä, jos irti väkisin ottaa.

Terttumarja kirjoitti...

Juuret 1/2010-lehdessä oli Johanna Annolan kirjoitus: Köyhäintalot 1800- ja 1900-luvun vaihteessa. Olin yhteydessä Annolaan, kun löysin kirjoituksesta lisätietoa sukulaisestani.
Pitääkin tutustua hänen väitöskirjaansa! Kai sen jostain käsiinsä joskus saa?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Annolan väitöskirjan tiivistelmään jäi linkki antamatta. Sivulta näkyy, että kirjana on julkaistu ja ainakin SKS:n kirjakaupasta luulisi löytyvän... Kyllä, varastossa ilmoitetaan olevan.