lauantai 16. heinäkuuta 2011

Birgitta ja Katarina

Yksi historiallisten romaanien bibliografiasta bongaamiani kirjoja oli Alexandra Coelho Ahndorilin Birgitta och Katarina, jota ei ole käännetty suomeksi. Mutta kun toisena päähenkilönä on esiäidin sisko, niin piti yrittää taas pakertaa edes muutamia kymmeniä sivuja ruotsinkielistä tekstiä. Miten Ahndoril oli onnistunut saamaan 1300-luvun alkuvuodet elämään?

Erittäin vähäeleisesti, mutta dramaattisesti. Hän kuvaa ensisijaisesti Birgitan (myöh. pyhä) lapsuuden käännekohdan: äidin kuoleman ja muuton tädin luo. Tädistä oli maininta jossain kesäkuiseen Ruotsin reissuuni liittyvässä kirjallisuudessa. Mutta moista ei osunut käsiini ollenkaan, kun aikoinaan kokosin tietoja kirjaani Brita Maria Sohlbergin esivanhemmat? Vai tiivistinkö kronikkaani aivan ylenmääräisesti:
Ensimmäisen vaimonsa kuoltua heinäkuussa 1293 Birger meni naimisiin Ingeborg Bengtsdotterin kanssa. Tämän isänisä Magnus Bengtsson mainitaan laamannina Itä-Götanmaalla vuonna 1247. Magnuksen kuoltua vuonna 1263 poika Bengt Magnusson seurasi isäänsä virassa. Bengt ja hänen toinen vaimonsa Sigrid haudattiin Skänningeen Itä-Götanmaalla. Vadstenan luostarin abbedissa kronikoi myöhemmin, että Bengt olisi ollut aikansa kuninkaan veli, mutta tähän ei ole löytynyt vahvistusta. Todennäköisenä pidetään sitä, että Magnus Bengtssonin isoisä oli ollut Karl döven veli Magnus Minnesköld.

Birgerille ja Ingeborgille syntyi monta lasta, mutta useimmat kuolivat nuorina. Uuden vuosisadan alussa syntyneet tyttäret Birgitta ja Katarina elivät aikuisikään. Molemmat olivat kuitenkin vielä lapsia, kun heidän äitinsä kuoli syyskuussa 1314.

Katariinan nuoruuteen kuuluivat oletettavasti samat harrastukset kuin Birgitalla, ainakin kirjailu sekä lukemisen ja kirjoittamisen opettelu. Jälkimmäiset mahdollisti perheen moninaiset suhteet kirkonmiehiin. Sisarusten väleistä ei ole säilynyt tietoa. Katarina ei esiinny Birgitan ilmestyskertomuksissa toisin kuin monet muut sukulaiset.

Tytöt olivat tuskin ohittaneet laillisen avioliiton ikärajan, 12 vuotta, kun heidät naitettiin Gudmarssonin veljeksille vuonna 1316. Katarinan aviomies Magnus Gudmarsson mainitaan ensimmäisen kerran avioliittonsa yhteydessä. Hänen isänsä Gudmar Magnusson oli ritari vuonna 1291, valtaneuvos ja laamanni Länsi-Götanmaalla viimeisinä vuosinaan, ennen poikien avioliittoja. Gudmarin vaimo ja Magnuksen äiti oli Margareta Ulfsdotter, Ulf Karlssonin tytär.

Ei kommentteja: