torstai 5. marraskuuta 2009

1700-luvulla Sursillin suvusta

Joskus historialliset jutut ovat niin tutun kuuloisia, että on vaikea niellä ajatusta ajatus- ja toimintamallien perusteellisesta erilaisuudesta...

I. E Falander kirjoitti 2.10.1770 K. F. Mennanderille, että hän oli jo useita vuosia ajatellut julkaista Falanderien ja Tigerstedtien sukurekisterin. Mutta jos Mennander, niin kuin hän oli kuullut, oli aikeissa julkaista Sursillien sukurekisterin niin turha tietoja oli kahteen paikkaan painattaa. Falander voivottelee myös ettei ole saanut joltain sukulaiselta tietoja, vaikka on moneen kertaan kysynyt.

Mennander vastasi, että Sursillien sukurekisterin (oik. Sorsellska!) käsikirjoitus oli ollut tarkistettavana rovasti Mathesiuksella, mutta tämä oli kuollut ennen kuin sai sen valmiiksi. Tämän vävyn herra Westz[ynthius] pitäisi työtä jatkaa.

Kuusi vuotta myöhemmin Henrik Gabriel Porthan kertoo ruustinna Fjellströmin hautakirjoituksen vahvistavan suvun nimeksi "Sorselska och icke Sursillska". Seuraavana vuonna piti teos saada painosta. Pieniä haasteita viimeistelyssä: Westzynthius oli muuttanut järjestystä joissakin kohdin niin että koko käsikirjoitus oli kirjoitettava uudelleen. Ja moninaiset viittaukset sivujen kesken tuottivat haasteita painatukseen.

Vaikeata on aina ollut tutkimusten painoon saattaminen. Sivuviittaukset olisivat sentään nykytekniikalla helpommin hallittavissa.

(Edellä olevat kirjeet on painettu johonkin kirjaan, josta niitä muutamia kuukausia sitten luin. Mennanderin kirjeenvaihdon kokoelma? Wikipediassa koko(?) Sursill-tutkimuksen historia)

Ei kommentteja: