perjantai 23. helmikuuta 2024

Kuva on kiva, kuvailun kera parempi

ELKA jatkaa Suomen arkistojen ykkösenä sosiaalisissa medioissa. FB:ssä linjansa on mielenkiintoinen kuva minimaattisella saatteella. Eilisessä tyyliesimerkissä oli "Hieno perhekuva Seppo Hyypän kokoelmasta. Vuodesta tai paikasta ei tietoa.".

Kuva todellakin on hieno, joten on suuri sääli, että se on uppoutunut arkistoon ilman kuvailutietoa, jolla sen voisi löytää.

Elkan arkistokannassa kuva on Seppo Hyypän arkiston osassa "Lasinegatiivit". Sen kuvaus kuuluu "Erillinen kokoelma Lassila & Tikanojan perustajan lasinegatiiveja" ja nämä on paikannettu "Vaasaan". Lassila & Tikanojan perusti kaksi miestä, joten tarkennukseen on mahdollisuuksia.

Lisäklikkauksella selviää, että mukana on "129 kpl. lasinegatiiveja, joissa kuvattu lähinnä vapaa-ajan viettoa.", yhteisinä asiasanoina "miehet naiset lapset veneet purjeveneet puuveneet tuulimyllyt kesä talvi".  

Useimmat kuvista on otettu kesällä ja niissä on samoja ihmisiä, joten tarkalla analyysillä voisi vetää johtopäätöksen siitä, onko kaikki otettu samana kesänä. Tämä olisi helpompaa, mjos ELKA tarjoaisi mahdollisuuden tarkastella kuvia isompina, mutta ei. Esimerkiksi tämän hautakiven tekstiä en saanut luettua.

Useissa kuvissa on todennäköisesti kuvatun perheen kesähuvila, jonka joku ehkä pystyisi tunnistamaan.

Mukana on myös erikoisempia rakennuksia, joiden tunnistamiseen sosiaalista mediaa voisi käyttää.


1 kommentti:

juoksuvalmennus kirjoitti...

Tuo sukututkimus on kyllä mielenkiintoista, juuri selvisi että itse on trumpille ja elvikselle sukua, kaukaista tokikin :D