lauantai 10. lokakuuta 2015

In memoriam Jens Henrik Nilsson

Jens helmikuussa 2012
Kuukausi sitten minut tavoitti suru-uutinen Jens Henrik Nilssonin äkillisestä kuolemasta. Olin tutustunut häneen, kun vuoden 2008 lopussa tarvitsin apua latinaksi kirjoitettujen muistorunojen ymmärtämiseen. Hänellä oli asiantuntemusta moneen muuhunkin asiaan. Sekä asiattomampi puolensa, jossa älykkyys yhdistyi huumoriin ja omaleimaiseen kieleen. Tästäkin onnekseni pääsin näkemään vilauksia.

Monet sukututkijat kohtasivat Jensin Karjalan liiton sukututkijana tai Suomen Sukututkimusseuran kirjastossa, jossa hän toimi vuosia avustajana. Tämän vuoden kesällä Jens valittiin seuran järjestöpäälliköksi ja hän ehti syksyn alussa nostamaan sukututkimusta esiin monessa mediassa. Syksylle oli suunniteltu iso koulutuskiertue ja paljon muutakin jäi kesken. Sekä aloittamatta.

Arvostin erityisesti sitä, että Jens piti esillä sukututkimuksen laatua. Yhteishyvän haastattelussa hän on todennut
Olen usein verrannut sukututkimusta jalkapalloon. Kuka tahansa voi pompotella palloa takapihalla, mutta jos haluaa kehittyä, täytyy harjoitella tekniikkaa ja omaksua yhteisiä pelisääntöjä.
ja lopetti kirjoituksensa
Sukututkija tarvitsee työssään edelleen lähdekritiikin, keskeisen tutkimusaineiston sekä asiakirjat synnyttäneen kulttuurin riittävää ymmärrystä.
Jensin ohjeistusta sukututkimuksen tekoon tallentui kirjaan Sukujuuria etsimässä. Käytännön sukututkimusopas (2014). Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan oli Savo ja hän toimi asiantuntijana Ylen radiosarjassa Sukututkijan Savo (2013).

Vuonna 2013 hän valmistui filosofian maisteriksi opinnäytteellä Yö antiikin Roomassa. Omien sanojensa mukaan hän lähetti sitten "vinon pinon hakemuksia eri puolille, mutta paikka aukesi vain Anttilan kassana". Muutaman kuukauden jälkeen Jens siirtyi yrittäjäksi ostamalla Kontulan antikvariaatin. Antikvariaattiala oli hänelle ennestään tuttua, sillä hän oli toiminut myyjänä Hiltusen liikkeessä Sofiankadulla. Jensin osaaminen alalla huomioitiin tämän kesän Vanhan kirjallisuuden päivillä, jossa hänet valittiin vuoden 2015 kirjatoukaksi.

Ei kommentteja: