lauantai 9. toukokuuta 2015

Virtuaalisesti Seinäjoella

Tekniikan museon kannustettua mobiilioppaiden väärinkäyttöön tein siitä itselleni urakan. Ja kevään/alkukesän lauantaisarjan.

Seinäjoen elinkeinohistorian esittelyyn on tarjolla kaksi reittiä

Rautaa, ruista ja ruutia –reitti kiertää Östermyran, nykyisen Törnävän, kartanon ympäristössä. Se esittelee Östermyran kolme patruunaa ja kolme aikakautta. Östermyrasta Framille –reitti jatkaa kartanolta Seinäjoen vartta pitkin Itikanmäelle saakka. Tällä reitillä esitellään Seinäjoen elinkeinohistoriaa Östermyran ruukinkartanon ajoista 1800-luvulta aina 2000-luvun teknologiakeskus Framiin saakka.

Östermyran tarina ja elinkeinot toivat mieleen Kokemäenkartanon tutkimukseni, joten vertailu teki lukemisesta mielekästä, vaikka en muistaakseni ole siellä koskaan käynyt. Jaksaisinko maastossa kiertäessäni lukea pitkiä tekstejä useita sivuja? Joku kesäretkeläinen tai paikkakuntalainen saa puolestani testata.

Artikkeleihin oli linkitetty lisätiedon lähteitäkin. Hienoa, vaikka vaatiikin ylläpitoa. Yksi linkeistä vei Porstuaan, jonne jo vuosia olen päätynyt erilaisissa verkkohauissa. Käyttöliittymä nyt modernimpi, mutta hakuliittymä melko jäykkä kun sanalla Hohenthal ei tullut ulos Toivo Sandqvistin artikkelia Nivalan Hohenthalit aktivisteina. Paitsi siirtymällä "tarkkaan hakuun", jota tämän perusteella suosittelen etusivun yläkulman sijaan.

Porstuan "Valokuvat-kokoelma sisältää Seinäjoen kaupunginkirjaston maakuntakokoelman vanhat valokuvat". Jos lähestyy sitä oikeaa reittiä saa linkin Seinäjoen kaupungin sivuille, jossa on kirjaston kuvapalvelun hinta- ja yhteystiedot.

Ei kommentteja: