torstai 6. syyskuuta 2012

Postin viime viikolla tuomaa

1) Ennen viime tiistain paneelikeskustelua pyrähdin postiin hakemaan pakettia, jossa oli tilaamani Who do you think you are -dvd:t eli 10 jaksoa brittien kautta 8 ja 8 jaksoa amerikkalaista kautta 2. Näidenhän olisi voinut luulla tarjoavan iloa pitkäksi aikaa, mutta hoto kun olen, olin katsonut kaikki ohjelmat torstai-iltaan mennessä.

Jätin tarkoituksella viimeiseksi J. K. Rowlingin jakson, jonka isoisä-ei-saanutkaan-tärkeää-kunniamerkkiä -dramatiikka taisi olla esillä Suomenkin mediassa. Rowlingin ranskalaiset juuret jatkuivat Pariisista Saksan rajalle ja oli mielenkiintoista/huvittavaa/outoa katsoa naisen järkyttynyttä reaktiota, kun hänelle selvisi, että 1800-luvun lopulla käydyn sodan myötä hänen esivanhempiensa kotikaupunki oli päätynyt Saksan hallintaan. "Siis, olivatko esivanhempani sitten saksalaisia?" Joo, niistä tuli yhdellä rajanmuutoksella ihan erilaisia ihmisiä!

2) Kotiseutuliiton kirjekuoresta paljastui äskettäin ilmestynyt Euroopan rakennusperintöpäivien julkaisu Liikuttavat ympäristöt. Se on ladattavissa pdf-muodossa Rakennusperintö-sivulta. Samalla sivulla linkitetään oppimateriaaliin, jonka ohjeita kulttuuriympäristösuunnistukselle voisi vaikka testatakin.

3) Perjantaina postin joukossa oli iloisena yllätyksenä Orpanan 2/2012 numero. Tarjoamani juttu oli a) päätynyt painettuun lehteen ja b) vaikutti edelleen omissa silmissäni kelvolliselta. Kiva alku viikonlopulle!

Aiheenani oli esi-isä Gabriel Gottlebenin ykkösvaimon Catharina Gravanderin juuret Tukholmassa. Nyt (sitten) kun kirjoitan Gabrielista, voin viitata tähän juttuun eikä tarvitse kirjoitella monimutkaisempia lähdeviitteitä ja selityksiä. Jotta tarinasta olisi iloa muillekin kuin Catharinan tutuille, rakensin sen Tukholman kaupunginarkistossa hyödyntämieni aineistojen esittelyksi.

Ei kommentteja: