maanantai 30. heinäkuuta 2012

Bussiretkellä kotipitäjässä

Viikko sitten lauantaina osana toista kertaa järjestettyä Koirakuun katufestivaalia tarjottiin vapaaehtoisvoimin bussilastilliselle porukkaa kahden tunnin kierros Kokemäen historiallisiin kohteisiin. Kiitos äitini ripeän varaussoiton olin vanhempieni kanssa joukossa mukana.

Ensimmäinen kohde Kravin Kanava oli oleellisin ja erään unelman täyttymys. Olinhan viime kesänä lähtenyt kanavaa etsimään ja todennyt, että kanavan etsintä jatkuu. Siellä se nyt oli, kun pysättiin alisella tiellä oikeaan kohtaan ja luvan kanssa marsittiin erään pihan poikki.


Sitten matkasimme kohti Ristettä, jossa bussin ikkunoista katsastimme historiallisen ajan mestauspaikan. Jos oikein ymmärsin, sijaitsi paloaseman edessä olevalla tyhjällä tontilla. Mestattujen hautauspaikasta on eriäviä näkemyksiä, mutta ilmeisesti oli muualla.

Säpilänniemen Raitio (suunnilleen Ryytsäläntien risteyksen kohdalla?) oli oppaamme tietojen mukaan "keskiajalla" käytössä ollut puinen telarata, jota pitkin veneet on vedetty, pitkän niemen kiertämisen välttämiseksi. Täysin järkeen käypää, mutta minulle jäi epäselväksi, mistä tieto tästä on syntynyt.

Bussista pääsimme pois, kun pääsimme Kotiniemeen, jonka rakennus yllä. Siellä emäntä Leena Salminen ei ehtinyt montaa sanaa sanoa ennenkuin ryntäsimme Ompelijan museokodin avoimista ovista sisään, sadetta pakoon. Tungoksessa ei käsityökokoelmaa pystynyt kunnolla ihailemaan. Eräältä sivupöydältä huomasin harvoja jäänteitä talon entisestä asukkaasta Aliina Kotiniemestä. (Isänsä Juho Fredrikki oli vaihtanut sukunimen Stockman Kotiniemeksi vuonna 1906.)

Viimeinen kohde oli Vallilan Pispa, jossa isäntä Markku Ryömä selosti meille innolla tilan kivikautista historiaa. Viimeksi olin nähnyt hänet samassa toimessa Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin elokuvassa Maan muisti ja mies jätti muistijäljen myös vuosien takaisella Kokemäen esihistorian kurssilla, jota Tapio Salminen luennoi.

Kivikautinen asuinpaikka hahmottui taas kerran merta markkeeraavan pellon avulla. Ryömän eloisa kerronta paikalta tehdyistä irtolöydöistä ja kaivauksista sai paikan elämään ja sen merkityksen nousemaan. Oli Kokemäelläkin meripihkaa, ei ainoastaan Kierikissä!


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olin samalla retkellä. Otin melkein samat kuvatkin. Minuakin on vaivannut Kravin tarkka paikka. Olen Kravinojasta kuullut koko ikäni. Mutta nyt selvisi, missä se on.

Viimeisessä Sydän-Satakunnassa on minun versioni matkasta + Ompelijatalon kuva.

Liisa K

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiva kuulla, että retkestä tuli jotain näkyviin paikalliseen lehteen!