sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Nipotusta, osa n+1 (aihe: vaihto-oppilaat)

Eilen tulleessa Hesarin kuukausiliitteessä oli sen verran asiaa, että riitti tällekin aamulle. Niinistön elämäkertatekstin luin kokonaan ja tartuin yhteen kohtaan sen verran, että laitoin Twitteriin viestin.

Ilmeisesti Unto Hämäläinen oli tarkoittanut, ettei Niinistön ikäluokalle ollut tavanomaista/yleistä lähteä vaihto-oppilaaksi. Mutta olisi voinut kirjoittaa niin eikä antaa ymmärtää, ettei vaihtareita kyseiseen aikaan ollut olemassakaan.

Olin lounaalla vanhempieni luona ja mainitsin asiasta äidilleni. Hänen ensireaktionsa oli "mutta olihan NN:kin vaihto-oppilaana 3 vuotta ennen minua ja laivassa paljon muita suomalaisia". (Eli puhutaan todellakin ajasta, jolloin Amerikkaan mentiin laivalla.)

Kansallisarkiston aulanäyttelyssä esiteltiin viime vuonna YFU:a ja verkkoon jääneestä tiedotteesta selviää, että heidän toimintansa Suomessa alkoi vuonna 1958 ja vaihto-oppilaita alkoi varmaan liikkua pian sen jälkeen. Äitini vaihto-oppilasvuosi oli osa Rotary-yhdistyksen nuorisovaihtoa. Sen alkupäivää en Suomen osalta verkkohauilla tavoittanut. Mutta Rotarian-lehdestä löysin tiedon, että Rotaryt ovat järjestäneet suomalaisia nuoria Belgiaan asti jo vuonna 1936.

Kyllä, olemme nyt paljon kansainvälisempiä ja kielitaitoisempia kuin aikaisemmin. Mutta riippumatta ajankohdasta, aina täältä on joku päässyt karkaamaan maailmalle.

Alla otsikkoleike jutusta, johon yllä linkitin.

Ei kommentteja: