lauantai 12. kesäkuuta 2010

Kaksi hukkunutta Simonia Sursillin suvusta

Kuopion lyseon digitoitujen arkkiveisujen joukossa huomasin lyhyen vihkosen, joka etusivunsa mukaan on painettu Malagan ja Gibraltarin välisellä purjehduksella 25.11.1805 hukkuneen Simon Reinhold Stenbäckin muistoksi. Etunimiyhdistelmän avulla Simon löytyy useammasta verkkosukutaulustosta, joissa hänet on tunnistettu Vöyrin kirkkoherraksi päätyneen Carl Fredrik Johaninpoika Stenbäckin pojaksi.

Mutta ennenkuin huomasin Reinhold-nimen ehdin hakea Simon Stenbäckillä ja päädyin ylioppilasmatrikkelin apteekkarioppilaaseen Simon Stenbäck, joka oli Carl Fredrikin veli. Ja joka hukkui Tukholmassa vuonna 1797.

Sattuma.

Sursillien suvusta puheenollen, Lars Holmin hanke Sursill-suvun tietojen tarkentamiseksi ja täydentämiseksi on siirretty SSS:n brändin alle ja annettu Tiina Miettisen johdettavaksi. Melkoinen haaste hänellä ja ryhmällään edessä. (Jos innostutte lähettämään tietoja, niin lähdeviitteet mukaan!)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jenny Paulaharjun kirjassa 'Äitini suvun tarina'(1966) kerrotaan tästä traagisesta tapahtumasta lisää. Runon kirjoittaja on pojan isä, Karl Fredrik Stenbäck, jonka toisesta avioliitosta Eva Maria Gummeruksen kanssa syntyi runoilija Lars Stenbäck. Omena ei putoa kauas päärynäpuusta; isä Stenbäck kirjoitti paljon tämän tyyppistä 'tilapäisrunoutta'.