tiistai 10. marraskuuta 2009

Buldanin tehdas ja muuta opittua

Viime viikonloppuna sain Österholmia oikein mukavasti eteenpäin. Duuni on nyt siinä hämäävässä vaiheessa, jossa loppu häämöttää, mutta todellisuudessa on vielä paljon tarkistuksia ja viilauksia jäljellä, mahdollisesti jopa kuukausiksi.

Yksi tälläinen tarkistuksen paikka oli ruotsinkielisessä oikeuspöytäkirjan jäljennöksessä esiintynyt "s.k. Buldansfabriken", jonka olin kääntänyt "niin kutsutuksi Buldanin tehtaaksi". Buldan kun kuullosti sukunimeltä ja oli isolla kirjoitettukin. Ohitettuani sanan kymmeniä kertoja ryhdyin tarkistukseen ja tekstissäni lukee nyt "purjekangastehdas".

Jollen olisi nauranut, olisin itkenyt -osastoon kuuluu se, että viime viikolla tarkistin Carpelanin aatelismatrikkelin sivunumerot "ihan varmuuden vuoksi" ja huomasin ensimmäistä kertaa, että Fieandtin kohtaloon oli siinä lähdemerkintä... uups... Kyseinen kirja on ollut "käsissäni" tämän aiheen tutkimisen alusta alkaen eli viitisen vuotta. Satakunnan kansan artikkeli ei (onneksi?) tarjonnut uutta faktaa, mutta oli siinä sentään yksi uusi tarina. Ja pääsin ensimmäistä kertaa lähes sinuiksi modernin skannaavan mikrofilmin lukulaitteen kanssa. (Oheiset kuvat rosvoistani olivat SK:n jutun kuvituksena.)

Jos elämä antaisi myöden lähtisin nyt pariksi päiväksi Turkuun tarkistamaan hovioikeuden päätöksiä. Mutta kun en pääse niin täytyy tilailla Kansallisarkistossa toivorikkaasti senaatin oikeusosaston anomusakteja. Parhaimmillaan niissä on alempien oikeusasteiden pöytäkirjojen jäljennökset. Huonoimmillaan akti ei ole siellä missä pitäisi eikä sitä sitten saa ollenkaan nähtäväkseen.

Käsikirjoitustiedoston sivumäärä (lopullisen kirjan muodossa) saavutti vihdoin satasen kun aloitin henkilöhakemiston väkertämisen. Flachseniukseen ja Kamariherraan se jäi tekemättä. Mutta nyt huomasin, että OpenOffice tarjoaa mahdollisuuden indeksoida "kaikki samankaltaiset tekstit" kerralla. Tässä käsikirjoituksessa se toimii erinomaisesti, sillä Lindholmin perhettä lukuunottamatta useimmilla henkilöillä on eri sukunimet. Ja hakemistoa aloittaessa jouduin toteamaan, että monelta tekstin nimismieheltä, silta- ja jahtivoudilta puuttuvat etunimet kokonaan. Vähän viimeistelyä siis jäljellä...

Ei kommentteja: