keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Museoselailusta

Nättidningen Svensk Historia raportoi sikäläisen museokokoelmakannan laajentumisesta. DigitaltMuseumissa on kuvia monenlaisista esineistä ja ensimmäistä kertaa sivustolla käydessäni ajattelin, että siitä voisi olla hyötyä menneiden aikojen hahmottamisessa. Onnistuin tuolloin löytämään itselleni uuden kuvan Falunista, jossa esi-isäni oli töissä ja esimerkin korkeasäätyisen lapsen pukeutumisesta 1600-luvulla, mutta en yhtään muista millä keinolla. Esinenäkymän asiasanoissa ei ole linkkejä, joilla voisi yksinkertaisesti hakea samantapaisia esineitä.

Yksinkertaisin selailutapa näyttäisi olevan etusivulla painaa nappulaa Sök kirjoittamatta hakukenttään mitään. Seuraavassa näkymässä voi valita kohdan Tid ja rajata siihen vuosiluvut, painaa uudelleen Sök kirjoittamatta tekstiä hakukenttään ja katsella sitten kuvia. Pelkästään kuvallisia saa ruksimalla ylhäältä kohdan "Bara objekt med bild".

Kotimaisen museovirastomme SuomenMuseotOnline.fi yllätti minut jokin aikaa sitten iloisesti, sillä sinne oli laitettu tietoja ja kuvia Kokemäen maatalousmuseon esineistä (ei kuitenkaan läheskään kaikista). Esittelysivulta voi tarkistaa mitkä museot ovat toimittaneet kokoelmatietoja kantaan. Paikallishistoriallisen kiinnostuksen tyydyttämisen lisäksi museokantaa voi käyttää esinehistorian mieleen palauttamiseen. Esimerkiksi katsella hevosenkenkiin liittyviä esineitä ja kuvia.

Asiasanat ovat linkkejä ja kokoelmaa voi surffata samaan tapaan kuin kirjastojen kirjakantoja (joissa toivottavasti minä en ole ainoa liikkuja). En löydä mainintaa kuvien käyttöoikeuksista, mutta kuten lähtökohtaisesti muutenkin - ei saa käyttää ilman lupaa, vaikka ovatkin verkossa.

Muitakin museokantoja (tietenkin) Suomesta löytyy, mutta muistiinpanoissani on tallella edellisten lisäksi vain Suomen käsityön museon kokelmaselain. Sieltä on helppo hakea esimerkiksi paikkakunnan nimellä ja raanujen sekä ryijyjen joukosta löytyy myös tilannevalokuvia kuten "Interiöörikuva Kauvatsan höyläämöstä. Kuvassa näkyy suuri avoin hallitila, johon on sijoitettu kaksi höyläkonetta? Etualalla on kasa lautoja, joita keskellä seisova nainen työntää koneeseen yksi kerrallaan. Vasemmalla on lattiassa raiteet, joita pitkin pari henkilöä on työntämässä laudoilla täytettyä vaunua. Oikealla seinällä on ikkunoita."

Ei kommentteja: