keskiviikko 4. helmikuuta 2009

Hulttisen Vappu Paulintytär ja nimistä

Kirjoittaessani runsas viikko sitten Paistilan Köönikän loppupuolta yhdistelmä Hulttinen ja ja etunimi Påhl kutitteli jotain muistivarastoissa. Knorring käsikirjoitusta tarkistaessa totesin, että muisti ollut pettänyt. Olin kirjoittanut

Noin vuonna 1778 torppariksi tuli Johan Johansson (s. 1746 k.1785), joka oli vuonna 1774 nainut Mattilan kylän Hulttisten talon tyttären Valborg Påhlsdotterin (s. 15.3.1748 k. 8.1.1831). Johanin kuoleman jälkeen Valborg ryhtyi kartanon palkolliseksi vuonna 1788. Kamariherran isä ehdotti häntä pitäjänkokouksessa 14.4.1799 Suomen Talousseuran palkittavaksi palveluksestaan ja kartanonherran ääni kuului Turkuun, jossa Valpuri valittiin Kokemäen ehdokkaista palkinnon saajaksi.

Lähteenä Tapio Salmisen kirjoittama pitäjähistoria s. 509. Kuten jo tästä pätkästä (+ otsikko!) huomaa nimien yhdenmukaistaminen ei ole lempitouhuani. Sinänsä epäloogista, että loukkaannun täysillä jos joku muistaa nimekseni Kaisu.

Mutta minä olen omakätisesti ilmoittanut nimeni erinäisiin lomakkeisiin ja allekirjoituksiin eikä asiasta ole näin epäselvyyttä. Menneisyyden immeisistä taas ei tiedä kutsuttiinko heitä kirkonkirjojen ensimmäisellä vai toisella nimellä, perusmuodolla vai muulla. Viimeinen sukupolvi, josta on varmuus on mummoni vanhemmat: Karl Hjalmar on Jalmari lähes joka jutussa ja Eedit Maria ei ollut Eedit. Mutta se, että hän oli kotioloissa Mari selvisi vasta nimikoidun valokuva-albumin kannesta ja mummon antamalla vahvistuksella. (Mummoni kylläkin teititteli äitiään.)

Ei kommentteja: