torstai 8. tammikuuta 2009

Terveiset Ameriikasta

Lähdin tapaninpäivänä lomalle New Yorkiin ja lepuutin aivojani niin työ- kuin harrastusasioiden suhteen. Eräässä museossa tuli sentään seinällä vastaan vasemmalla näkyvä separaattorimainos, joka vei hetkellisesti ajatukset Knorringeihin.

Siirtolaisuuden historiaan perehdyin Ellis Islandilla, joka oli vaikuttava paikka ja hyvin suunniteltu museo. Vielä vaikuttavampi oli Lower East Side Tenement museo, jossa kävin kahdella tunnin opastuksella.

Museo perustettiin vuokra-asuntotaloon, joka jäi tyhjilleen 1930-luvulla, kun omistajien ei kannattanut tehdä uusien asetuksien vaatimia muutoksia. 1980-luvun jälkeen on 4 huoneistoa sisustettu eri aikakausien, aiheiden ja perheiden edustamiseksi. Alun perin oli ollut tarkoitus kehitellä fiktiiviset perheet, mutta kun eräs talossa lapsena asunut nainen kertoi muistojaan museon tekijöille, he päättivät valita todellisia perheitä. Opastuskierroksella meille vilautettiin kuolintodistusta ja väestönlaskentaa, osoitekalenteria yms. tuttua.

Yritin toki saada otetta myös nykyaikaiseen amerikkalaiseen kulttuuriin. Vierailu American Girl nukkekaupassa oli varsinainen elämys. Lattia piukassa pikkuneitejä himoamassa nukkeja, vaatteita tai kalusteita. Pähkinänsärkijä-baletissa näin myöhemmin erään onnellisen omistajan pukeutuneena identtisesti nukkensa kanssa.

Kaupassa halusin käydä siksi, että nukkesarjaan kuuluu muutama historiallinen nukke. Ihan kiva (vaikka kaupallinen) idea tuoda historiaa lähemmäksi ja/tai elävämmäksi. Kuvassa ruotsalainen Kirsten. (En sortunut ostamaan mitään, valokuvaaminen on ilmaista.)

Ei kommentteja: