torstai 3. huhtikuuta 2008

Perttu Antinpoika Koiwulahdesta

Viikin tiedekirjasto on digitoinut maa- ja metsätalouteen liittyvää kirjallisuutta. Joukosta löytyi minua kovasti viehättänyt noin 30-sivuinen kertomus Toimellinen ja rehellinen Suomen talonpoika : eli elämänkertomus Perttu Antinpoika Koiwulahdesta . Se on elämäkuvaus 1700- ja 1800-luvun vaihteesta tai 1800-luvun alusta. Tekstin mukaan pohjalla on todellinen omaelämänkerrallinen muistiinpano.

Valitettavasti yksityiskohtia on häivytetty (yksilön tietosuojan nimissä?) niin paljon, että henkilöstä en ole saanut kiinni. Olettaen, että yksityiskohtia ei ole muutettu, mahdollisen kandidaatin sopivuus olisi tarkistettavissa sisarusten ja lasten elämästä annetuilla tiedoilla. Kirjasen alussa sanotaan, että se on käännetty, mikä viittaa ruotsinkieliseen alkutekstiin. Mainitut puulajit viittaavat etelään... kun ei vaan olisi kuitenkin napattu tekstiä Ruotsin puolelta.


Male & female finlander. Digital ID: 826934. New York Public Library

(Suomalainen nainen ja mies esitettynä vuonna 1855 painetussa kirjassa The Natural history of man. New Yorkin kaupunginkirjaston kokoelmista.)

Sukututkijaa mahdollisesti kiinnostavia tekstejä Viikin valikoimissa ovat myös:

Ei kommentteja: