Lauantaina käytin arkistoaikani kahden tuomiokirjakorttilaatikon kanssa. En tehnyt suuria löytöjä, mutta kokemusta on kertynyt nyt sen verran, että tohdin esittää arkistoluettelosta ja kokemuksistani (Länsi-Suomen aineiston parissa) opitun.
Tuomiokirjakortistoja on tehty 1600-luvun tuomiokirjoista Länsi-Suomessa Ala-Satakunnan tuomiokunnasta, Pohjois-Suomessa Pohjois-Pohjanmaan tuomiokunnassa ja Itä-Suomessa Lappeen, Kymin, Rannan, Jääsken ja Äyräpään kihlakunnista (tarkat pitäjäluettelot Kansallisarkiston luetteloissa 220:1 ja 220:2). Kortistot tehtiin palvelemaan useita erilaisia tieteenaloja, mutta ei suoraan sukututkimusta.
Sukututkija hakeutuu ehkä ensisijaisesti Henkilökortiston sekä Suku- ja liikanimikortiston pariin. Henkilökortistosta löytyvät säätyläiset, mutta myös toimihenkilöitä kuten nimismiehet (lauta-, neljännes-, kuudennes- ja yökuntamiehiä ei ole otettu mukaan). Koska sukunimet olivat 1600-luvulla vasta syntymässä, henkilöitä kannattaa hakea sekä etunimen että sukunimen mukaan. Luettelon mukaan ”hyvin usein esiintyvät” henkilöt saavat kortin vain ensimmäisen ja muiden merkittävien juttujen kohdalla.
Suku- ja liikanimikortistosta voi hakea rahvasta eli esim. talollisia, joilla (Länsi-Suomessa !) talonnimi alkoi esiintyä sukunimenomaisesti. Periaatteessa kortistoon on merkitty ensimmäinen esiintymä, mutta koska jokainen kirjoitusasu on eritelty, niin samasta henkilöstä löytyy usein useampia kortteja. Kirjoitusasujen joustavuuden vuoksi kortteja kannattaa katsoa laajemmin kuin myöhemmin vahvistuneen muodon kohdalta. (Talollisia koskevia juttuja voisi varmaan löytyä myös Paikannimikortiston kautta, mutta sitä en ole itse vielä katsonut.)
Edellämainituihin henkilökohtaisisin kortteihin en merkitty aina nimi ja viite yhteen tai useampaan käräjäpöytäkirjan kohtaan. Lisäksi saattaa olla mainittuna asuinpaikka, jutun yhteydessä mainittu titteli tai rooli sekä erittäin satunnaisesti tietoja sukulaisuussuhteista.
Henkilökorttien lisäksi kannattaa ainakin vilaista hakusanastoluetteloa. Sieltä löytyy kohtia esim. tilojen omistussuhteisiin liittyville käräjäjutuille. Itse päädyin katselemaan näitä siksi, että viime viikolla aloin katsella Kokemäen lukkareiden tietoja (kun vanhat projektit on kesken pitää aloittaa uusia... ). Hakusanastosta löytyi kohta lukkarit, joten tilasin kyseisen laatikon. Yhdestä lukkarista löytyikin mielenkiintoinen juttu, mutta samassa laatikossa oli myös luokat lääninrovasteille ja papeille, joista löytyi viitteitä tutuille papeille. Näissä korteissa oli se hauska puoli, että jutusta oli viitteen lisäksi lyhyitä muistiinpanoja.
(Käkisalmen läänin kortisto(a?) on tallennettu internettiin.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti