torstai 7. helmikuuta 2008

Kartoista taas

Lähetin kyselyn Satakunnan museon kuva-arkistolle ja samassa huomasin, että heilläkin on kartta-aineistoa...

Maanmittauslaitoksen ystävällisen vastaajan avulla "kokonais"kuva näyttää nyt tältä:

Jyväskylässä - asiakaspalvelu maakunta-arkiston kautta - on "Kaikki originaaliaineisto, jota ei ole luovutettu pois, joka kuluu nykyiseen kiinteistöjärjestelmään ja on tehty Maanmittauslaitoksen tai sen edeltävien organisaatioiden toimesta". Siellä on hyllyssä 12 mapin luettelo aineistosta.

Maanmittaustoimiston ns. päätoimipisteissä "on periaatteessa kaikki sen toimialueen kartta- ja asiakirja-aineistot mikrofilmeinä". "Kaikista toimipisteistä henkilökunta pääsee selaamaan ne kaikkien maanmittaustoimistojen luettelot eri aineistoista, jotka on joko luovutettu ao alueen maakunta-arkistoon tai siirretty tänne meille Arkistokeskukseen Jyväskylään."

Maakunta-arkistoissa on maanmittauslaitoksen sinne luovuttamia karttoja.

Maakirjakartat verkkopalvelussa.

Kansallisarkistossa "on sellaiset historialliset kartta-aineistot, jotka eivät liity nykyiseen kiinteistöjärjestelmään ja sen lisäksi painetut kartat ajalta ennen itsenäisyyttä." Ahkerasti käyttämäni uudistushakemisto on maanmittauslaitoksen toimituskarttojen jäljennösaineisto. "Uudistuskartaston karttojen ulkoasu ei ole sama kuin originaaliaineiston."

Uudistushakemiston luettelo on digitoituna Arkistolaitoksen digiarkistossa. Heidän Vakka-arkistokannassaan hakulomakkeessa haun voi rajoittaa karttoihin ja piirroksiin.

Eli, summa summarum: Kansallisarkistossa on vielä menossa oleviin tutkimuksiin liittyviä karttoja, joita en ole tarkastanut. Lisäksi pitää tehdä lista kohteista, joista olen kiinnostunut ja lähettää se maanmittauslaitoksen sopivaan pisteeseen ja pyytää heitä tarkistamaan mistä on mitä tarjolla ja mihin sitä pitää lähteä katsomaan. Niin, ja lähettää saman tien Poriin sama lista. Työt ei lopu kun niitä kehittää lisää...

Ei kommentteja: