maanantai 15. tammikuuta 2018

Noin kuusivuotias Portti

Arkistojen Portti on ollut verkossa nyt kuutisen vuotta. Katsauksen aika, onko portti kiinni vai auki? Vai repsottaako yhden saranan varassa?

Se, kuinka moni aloittaa ja lopettaa onnistuneesti tiedonhakunsa Portin sisällä ei ulkopuoliselle tietenkään näy. Omaan tutkimukseen saaduista osviitoista on päällimmäisenä mielessä Portissa mainittu kortisto värvätyistä jalkaväkirykmenteistä. Valitettavasti tämä on myös esimerkki Portista puuttuvasta rautalangasta. Koska tekstissä ei ollut selkeää kortiston nimeä, en voinut tehdä suoraan tilausta Kansallisarkistossa käydessäni vaan jouduin vaivaamaan kolmea luettelohuoneen työntekijää, ennenkuin asia jotenkin selvisi.

Kyseinen kortisto mainittiin teemasivulla Viaporiin liittyvät aineistot. Kun olen äskettäin käyttänyt sivua Ruotujakolaitoksen aikaiset värvätyt joukko-osastot tuli nyt mieleeni tarkistaa, oliko kortisto mainittu myös siellä. Ehei. Miksiköhän ei? Lyhyys on kiitettävää, mutta eikö tämän sivuston ole kuitenkin tarkoitus tukea tutkimusta? Sivulta Ruotsin ajan sotilasasiakirjat en muuten löydä linkkiä tuohon värvättyjen joukko-osastojen sivuun, mitä pitäisin odotettuna, asiallisena ja käyttöä tehostavana.

Sukututkijoiden keskusteluissa Portin artikkeleihin linkitetään toisinaan, mutta ei hirvittävän usein.
Itse muistan useimmiten tarjonneeni Sisällissota 1918 -teeman sivuja, joilla ehkä on tänä vuonna lisäliikennettä. Teema-sivua on näköjään muokattu viime kesänä, mutta kun valitsee alkupäästä satunnaisen alasivun pääsee sivustolle tyypillisempään tilaan. Viimeisin pikkupäivitys vuonna 2015 ja kuollut Genos-linkki.

Genoksen artikkeleiden muuttuneet osoitteet tarjoavatkin parhaan tirkistysreiän sivujen olemattomaan ylläpitoon. Ilmeisesti kukaan ei ole tajunnut linkkien muuttumista ja/tai kenelläkään ei ole halua/mahdollisuutta tehdä kerralla niihin tarvittavaa muutosta.

Ylläpidon olemattomuuteen kiinnitin huomiota jo tammikuussa 2015 kun huomasin ohjeistuksen Helsingin kaupunginarkiston kiinteistökortistoon vanhentuneen. Sivua päivitettiin sitten SYYSKUUSSA 2015. (Wiki-alustaan kuuluva sivun editointihistorian näkeminen on hauskaa ja jossain määrin hyödyllistäkin.)

Täysin kattavaa päivittämättömyys ei ole. Vuosi sitten valitin, etten tajunnut henkikirjojen löytämiseksi annetusta ohjeesta mitään. Sivua Henkikirjat editoitiin jo samana päivänä ja vielä seuraavanakin. Teksti on nyt järjellisempi (mutta voisi olla parempikin, IMHO) ja työstäjä on älynnyt myös muuttaa Genos-artikkelin osoitteen.

Alkuperäinen sisältö on siis saanut olla rauhassa, joten sen laatu on olennaista. Tuoreimpana kritiikkinä on mielessä se, ettei lähteitä ole merkitty. Työn alla olevaan kirjaani tulee siis lähdeviite käyttäjätunnuksen taakse kätkeytyvän kirjoittajan verkkotekstiin, mikä on yhtä surkeaa kuin viittaus tavalliseen Wikipediaan. Jossa sentään toisinaan on lähteet merkittynä.

Kuvalähde "Cyclone ornamental fence and gates: catalog no. 7." (1910)

Ei kommentteja: