perjantai 4. joulukuuta 2009

Lehdistökatsaus (sekalaista)

Tekniikka&Talous-lehden otsikoi 20.11.2009 sivun jutun Matematiikka ratkaisi Pyhän Henrikin legendan. Teemu Roos oli rakentanut tekstin eri variaatioista evoluutiomallin, joka pystyi jopa simuloimaan puuttuvien käsikirjoitusten sisältöä. "Mallia on testattu opiskelijoilla, jotka kopioivat käsin vanhalla suomenkielellä laadittuja kirjoituksia, kuin munkit ikään." Roos ei toki tehnyt työtä itsekseen vaan tilaajana toiminut professori Tuomas Heikkilä asiantuntijana määritteli, mikä oli todennäköisin alkupiste eli alkuperäisin legenda.

Tekniikka&Talous ei ole mikään historialehti, mutta pöydälle oli jäänyt pyörimään myös siinä 13.11.2009 julkaistu juttu maapallon muodon ymmärtämisestä.

Hesarissa kerrottiin 28.11.2009 Siperiasta Suomen siirtolaismuseoon siirrettävästä rakennuksesta. Kirjoitettuani erinäisistä Siperiaan lähteneistä rosvoista ja Amerikkaan hävinneistä siirtolaisista kyseinen museo Seinäjoellä kuullosti mielenkiintoiselta. Sen ensimmäinen rakennus on pystytetty vasta tänä keväänä, joten ehkä itsekkäästi odotan vielä pari vuotta ennenkuin lähden katsomaan Maailman raittia.

2 kommenttia:

Rosina kirjoitti...

Kalajärvelle pitääkin ajella heti ensi kesänä, asuimme Peräseinäjoella pari vuotta, joten paikka on tuttu.
Peräseinäjokihan liitettiin Seinäjokeen vuonna 2005.

Anitta kirjoitti...

Sitä siperian taloa aion kyllä mennä katsomaan, jos se vaan on mahdollista. Talo liittynee omien esivanhempieni historiaan.